Programma Plofhuis7

Programma 2018-2019

2017-2018 was voor Plofhuis7 een pilotjaar. We wilden kijken wat er kan, wat werkt, en waar publiek voor is. Dat deden we door iedere maand een activiteit te organiseren. Op http://www.uiteraarduitermeer.nl/evenementen een terugblik.

Seizoen 2018 - 2019 geven we hier een vervolg aan. Hou deze website/ facebookpagina in de gaten voor exacte data en aanvangstijden!

 

Kunstlezing - Caravaggio - Yvonne Hilgenkamp

15-1-2019 Aanvang 20.00 uur - Lezing

Caravaggio: de briljante Italiaanse kunstenaar wiens tumultueuze, gepassioneerde persoonlijke leven enkel wordt overtroffen door zijn eigen adembenemende oeuvre. Met zijn ongekende naturalisme en onfeilbare talent voor het weergeven van het spel van licht en donker (clair-obscur) heeft hij een revolutie ontketend in de Italiaanse kunst. Hij negeerde alle regels die kunstenaars uit de voorgaande eeuwen hadden gevolgd en ontwikkelde in plaats daarvan een liefde voor realisme. Zo waren Bijbelse thema's nog nooit in beeld gebracht! Zijn emotionele directheid was ongeëvenaard en zijn werk heeft dan ook onmiskenbare invloed gehad op tal van kunstenaars in Europa, onder wie Rembrandt van Rijn. 

Tijdens deze lezing vertelt kunsthistorica Yvonne Hilgenkamp uitgebreid over het leven en werk van Caravaggio, maar ook over zijn navolgers in Europa die centraal staan in de tentoonstelling in het Centraal Museum in Utrecht. (16 dec. t/m 24 maart 2019) Belangrijk daarin zijn de zgn. Utrechtse Caravaggisten: Dirck van Baburen, Hendrick ter Brugghen en Gerard van Honthorst. In het begin van de zeventiende eeuw trekken deze kunstenaars vanuit Utrecht via de Alpen naar Rome waar ze kennismaken met het werk van Caravaggio die "naer het leven schilderde" en een niet-geïdealiseerde wereld toonde. Ze waren ontzet over diens levensechte figuren, en tegelijkertijd diep onder de indruk van het grote drama en het intense licht. Ook kunstenaars uit andere landen bewonderden het werk van Caravaggio en lieten zich inspireren.

Kaarten € 7,50 via e-mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of aan de zaal.

Jazz - Jeroen Pek

27-1-2019 - Muziek

Nadere informatie volgt

Literaire lezing - Debutanten

feb-2019 - Lezing

Nadere informatie volgt

Jazz - Frank van Bommel

24-2-2019 - Muziek

Nadere informatie volgt

Literaire lezing - Pauline Broekema

26-3-2019 - Lezing

Nadere informatie volgt

Jazz - Peter Tiehuis

31-3-2019 - Muziek

Nadere informatie volgt

Natuurlezing - Vlinderstichting

9-4-2019 - Lezing

Nadere informatie volgt

Jazz - Trio Bones

28-4-2019 - Muziek

Nadere informatie volgt

Jazz - Frans van der Hoeven

mei 2019 - Muziek

Nadere informatie volgt

Plofhuis7 bezoeken?

Wil je het cultuurplofhuis op Uitermeer bezoeken?