Programma Plofhuis7

Programma 2018-2019

2017-2018 was voor Plofhuis7 een pilotjaar. We wilden kijken wat er kan, wat werkt, en waar publiek voor is. Dat deden we door iedere maand een activiteit te organiseren. Op http://www.uiteraarduitermeer.nl/evenementen een terugblik.

Seizoen 2018 - 2019 geven we hier een vervolg aan. Hou deze website/ facebookpagina in de gaten voor exacte data en aanvangstijden!

 

Snelcursus Art Nouveau en Art Déco

7 en 14 november 2018 - Lezing

Een snelcursus over twee geliefde stromingen uit de kunstgeschiedenis: de Art Nouveau en Art Déco! Kunst- en architectuurhistorica Yvonne Hilgenkamp vertelt over de sierlijke en elegante lijnen van de Art Nouveau en de onderkoelde maar tegelijkertijd sensuele vormen van de Art Déco. Aan bod komen o.m. het Wenen van Gustav Klimt, de slaoliestijl van Jan Toorop, de sprookjeswereld van Gaudí en de gestroomlijnde wolkenkrabbers in New York. 

De Art Nouveau (of is het nou Jugendstil? Yvonne gaat het vertellen) is een vernieuwende stroming die rond 1890 voor verfrissing en vernieuwing zorgt in de Europese kunsten. De natuur wordt de belangrijkst inspiratiebron en architecten zoals Victor Horta en Antoni Gaudí voorzien hun bouwwerken van weelderige aan de plantenwereld ontleende ornamenten. Tijdens deze periode van de Belle Époque wordt Parijs gesierd door affiches van kunstenaars als Mucha en De Toulouse-Lautrec die verleidelijke dames (foei! schandalig indertijd) theatervoorstellingen en champagnes laten presenteren. Ook in de toegepaste kunsten - glaswerk, sieraden, meubilair - wordt de sierlijke en elegante florale stijl van de Art Nouveau ongekend populair. 

Rond 1910 ontstaat de Art Déco, die vooral in de zgn. roaring twenties en dirty thirties tot volle bloei zal komen. Art Déco wordt gekenmerkt door rijke kleuren, geometrische figuren, zigzaglijnen en gestileerde vormen. Bovendien wordt de industriële schoonheid van auto's en vliegtuigen enthousiast omarmd ter inspiratie (de Art Nouveau was, hoe nouveau ook, toch traditioneler). De Art Déco vond uiting in de architectuur (Radio Kootwijk), beeldende kunst en toegepaste kunst met bv. de sieraden van Cartier.

Meteen inschrijven :    http://www.askhistory.nl

Locatie: Plofhuis7, Fort Uitermeer, Uitermeer 5, Weesp 

Tijdstip: 10:30-12:30 (woensdagochtend)

Docent: Yvonne Hilgenkamp 

Kosten: 40 EUR (incl. 21% BTW, incl. reader, incl. wekelijkse inzage van de presentatie)

Natuurlezing ijsvogels

13-11-2018 - Lezing

door Jelle Harder, de landelijk bekende ijsvogelkenner

Voor veel mensen zijn ijsvogels de mooiste vogels in ons land. Ze hebben opvallend kobalt blauwe vleugels, rug en kop. IJsvogels vliegen razend snel over het water en hebben bijnamen als ’blauwe schicht’ of ‘vliegende edelsteen’. Zie je een ijsvogel dan is je hele dag goed. Behalve het uiterlijk van ijsvogels vertelt Jelle over het leefgebied, broeden met opmerkelijke resultaten, leeftijd en voedsel zoeken. In Gooi en Vechtstreek zijn voor ijsvogels veel speciale broedwanden gemaakt. Dat heeft er voor gezorgd dat hier opvallend veel ijsvogels tot broeden komen. In 2017 zelfs 104 paar! In de presentatie krijgen we ook een beeld van ijsvogels in Nederland en tips voor ijsvogellocaties in de regio. De lezing is doorspekt met foto’s van Nederlandse topfotografen en enkele korte video’s. Afsluitend is er de prachtige film van Cees van Kempen over ijsvogels in een stadse omgeving in West-Brabant.

Jelle Harder is de oprichter en coördinator van de IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek. Hij doet al vanaf begin jaren negentig onderzoek aan ijsvogels. Over het maken van broedwanden voor ijsvogels heeft hij een Handleiding gemaakt en een DVD instructiefilm. Voor zijn activiteiten t.b.v. de ijsvogels ontving hij in 2006 de eerste Paul Fentener van Vlissingen AD Natuurprijs. Voor Vogelbescherming Nederland was hij tussen 2008 en 2018 vijf keer webloghouder van de site over de ijsvogels.

De lezing begint 20.00 uur in Plofhuis7 op Fort Uitermeer, Uitermeer 5, 1381 HP Weesp.

Kaarten à  € 7,50 via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of bij de ingang.

foto: J.Harder

Jazz - Tamara Maria

25-11-2018 - Muziek

Kunstlezing - Caravaggio - Yvonne Hilgenkamp

27-1-2019 - Lezing

Nadere informatie volgt

Jazz - Jeroen Pek

27-1-2019 - Muziek

Nadere informatie volgt

Literaire lezing - Debutanten

feb-2019 - Lezing

Nadere informatie volgt

Jazz - Frank van Bommel

24-2-2019 - Muziek

Nadere informatie volgt

Literaire lezing - Pauline Broekema

26-3-2019 - Lezing

Nadere informatie volgt

Jazz - Peter Tiehuis

31-3-2019 - Muziek

Nadere informatie volgt

Natuurlezing - Vlinderstichting

9-4-2019 - Lezing

Nadere informatie volgt

Jazz - Trio Bones

28-4-2019 - Muziek

Nadere informatie volgt

Jazz - Frans van der Hoeven

mei 2019 - Muziek

Nadere informatie volgt

Plofhuis7 bezoeken?

Wil je het cultuurplofhuis op Uitermeer bezoeken?