Programma Plofhuis7

Plofhuis7

Plofhuis7 is een intiem, klein theater op Uitermeer in Weesp.  In dit prachtige, geheel gerestaureerde jaren vijftig monument kunnen ca. 60 mensen.
In dit mooie theater ligt de nadruk in onze programmering op natuur- en kunstlezingen en jazzconcerten.

Cadeaubon Plofhuis 7

-

Verjaardag / pensionering / sinterklaas / kerst / etc

Geef een Plofhuis 7 cadeaubon ten behoeve van:

-          één kunstlezing

-          één natuurlezing

-          één Jazzvoorstelling

Bestellen kan door deze schriftelijk aan te vragen via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Passe-partout

-

In het seizoen 2023-2024 organiseren wij op de laatste zondag van de maand 8 jazzconcerten.

Ook nu bestaat er weer de mogelijkheid om een passe-partout te kopen voor alle concerten. Voor €80.- kan men de hele serie van 8 concerten bijwonen, hetgeen een korting betekent van €20.-

Regels:

·         Een passe partout vraagt men schriftelijk aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

·         Het gehele bedrag van de passe partout moet vooraf worden overgemaakt

·         Na betaling ontvangt men een op naam gestelde passe partout

Bij verhindering kan de eigenaar van een passe partout via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  minimaal een dag van tevoren een vervanger opgeven.

Efraim SW Quartet

24 sept 2023; 15:30 uur - Muziek

Dit quartet is opgericht in 2022 door drummer Efraim Schulz-Wackerbarth, die sinds 2009 als een veelgevraagde sideman in de Amsterdamse jazz scene actief is. Hij werkte o.a. samen met Jesse van Ruller, Henk Kraaijeveld, Joana Espadinha, Neutral Ground Brass Band en Iman Spaargaren. In 2020 bracht hij een EP “Soul Windows” uit - zijn debuut als componist en bandleider - en in het voorjaar van 2024 verschijnt zijn eerste album “Between Two Worlds” op Zennez Records. Het repertoire bestaat uit eigen composities waarin de drummer zijn belevenis in Amerika - geboorteplaats van zijn partner - en de geboorte van zijn zoon verwerkt.

 Suzan Veneman - trompet

Philipp Rüttgers   - piano

Hendrik Müller - contrabas

Efraim Schulz-Wackerbarth - drums & composities

Kaarten a €12.50 aan de zaal of ONLINE

Antoni Gaudí

17 oktober 2023; 20:00 uur - Lezing

Antoni Gaudí is de wereldberoemde Catalaanse architect, die vooral in Barcelona een indrukwekkende artistieke voetstap zou achterlaten. Kleurrijke mozaïeken, organische vormen en knap siersmeedwerk: uitgesproken kenmerken van zijn unieke, sprookjesachtige vormgeving. De ontwerpen van Gaudí worden gerekend tot de zgn. Modernisme Català: de Catalaanse variant van de Art Nouveau, die vanaf eind 19e eeuw het stadsbeeld van Barcelona op verrassende wijze zou verlevendigen. We gaan kijken naar zowel beroemde ontwerpen van Gaudí – zoals de Sagrada Familia, Casa Battló en Parc Güell – als naar meer verborgen ensembles van zijn hand, zoals de Casa Vicens. Op naar Barcelona!  

Kaarten : €10.- te betalen bij binnenkomst of ONLINE bestellen

Suzan Veneman Sextet

29 oktober 15:30 uur - Muziek

Trompettist en bugelspeler Suzan Veneman trad het afgelopen decennium met een aantal bands en orkesten op in de clubs en festivals van Nederland. Ze is een componiste en arrangeur met opvallende prestaties in zowel de VS (waar ze studeerde) als Europa. Nu maakt ze furore als bandleider, waarbij haar sextet sinds 2019 haar belangrijkste focuspunt is.

Lineup
Suzan Veneman | trumpet, flugelhorn
Joao Driessen | tenor sax
Vincent Veneman | trombone
Timothy Banchet | piano
Tijs Klaassen | bass
Wouter Kühne | drums

Kaarten a €12.50 ONLINE of aan de zaal

 

Koffieconcert: Duo Dufonte

12 november 2023; 11:00 uur - Muziek

Duo Dufonte, opgericht in 2019, is een harp/fluit duo bestaande uit Hedwig Brieffies op harp en Iara de Carvalho Perillo op dwarsfluit.  Beiden studeren aan het Conservatorium van Amsterdam bij Erika Waardenburg (harp) en Marieke Schneemann (fluit). Als duo kregen zij masterclasses van Gwyneth Wentink, Miriam Overlach en het Borealis Trio.

Zij geven regelmatig (lunch)concerten en nemen als duo deel aan concoursen. Zo hebben zij in januari 2020 de tweede prijs behaald op het repertoire - denk aan Fauré, Bozza, Piazzolla, maar ook modernere werken van bijvoorbeeld Hendrik Andriessen en Marius Flothuis - brengen zij muziek uit verschillende landen en tijdsperiodes ten gehore.

Kaarten a €12.50 aan de zaal of ONLINE

"Natuurzin" door Marieke Schatteleijn

14 november, 20:00 - Lezing

Veel mensen voelen zich verbonden met de natuur. We voelen ons gelukkig en gezonder in het groen, omringd door planten, dieren en ander natuurschoon. Maar hoe komt dit, wat doet de natuur met je? Voor het boek ‘Natuurzin’ ging ik op zoek naar antwoorden in de wetenschap en verbond die kennis met wat we zelf ervaren als we buiten zijn. Tijdens de lezing neem ik je mee op deze ontdekkingstocht. Terwijl we dwalen door prachtige Nederlandse landschappen ontdekken we wat er met ons gebeurt zodra we ons onderdompelen in de natuur.

Het ‘natuureffect’ blijkt zo verrassend veelzijdig dat het zelfs voor een boswachter een eyeopener was. Zodra we ons omringen met natuur, maakt deze deel van ons uit en beïnvloedt ze lichaam en geest. Deze lezing laat je zien hoeveel bijzonders de natuur te bieden heeft en geeft je gegarandeerd zin in een (nog) groener leven.

Marieke Schatteleijn is boswachter bij Staatsbosbeheer en medepresentator van het tv-programma BinnensteBuiten (KRO-NCRV). Ze schreef het boek "Natuurzin', over de gezondheidseffecten van de natuur.

Kaarten : €10.- te betalen bij binnenkomst of ONLINE bestellen

Joris Teepe en Rob van Bavel

26 november 15:30 uur - Muziek

Pianist, componist en arrangeur Rob van Bavel (1965) en bassist Joris Teepe (1962) hebben ieder een indrukwekkende staat van dienst. Van Bavel is tijdens zijn carrière als jazzartiest onder meer beloond met twee Edisons. Als sideman en bandleider werkte Van Bavel mee aan meer dan honderd cd’s. Hij toerde in Europa, Canada, USA, Japan, Vietnam, Indonesië, Zuid-Korea and Siberië en trad op met jazzgrootheden als Woody Shaw, Randy Brecker, Johnny Griffin en Gary Willis.

 

Teepe werkte eveneens met legendarische musici uit de Amerikaanse jazzwereld, waaronder Benny Golson, Barry Harris, Bobby Watson, Sonny Fortune, Tom Harrell, Chris Potter, Billy Hart en Randy Brecker. Het meest opzienbarende wapenfeit was zijn 9-jarige verbintenis met Rashied Ali (John Coltrane’s laatste drummer) met wie Teepe 4 CD’s opnam en jarenlang over de wereld toerde tot Rashied Ali in 2009 overleed. In 2004 werd Teepe genomineerd voor de Bird Award in de categorie ‘Artist deserving wider recognition’.

Kaarten a €12.50 ONLINE of aan de zaal

 

Koffieconcert: Cinco Ventos, blaaskwintet

10 december 2023; 11:00 uur - Muziek

Cinco Ventos is Portugees voor vijf winden. De naam is gekozen niet alleen vanwege het feit dat we een blaaskwintet zijn maar ook omdat ons repertoire muziekstukken bevat uit verschillende windstreken. Zo spelen we tijdens onze concerten regelmatig een compositie van Zuid-Amerikaanse componisten als Julio Medaglia, Paquito d’Rivera en Zquinha Abreu.

Het blaaskwintet bestaat uit:
Eva Schotanus, fluit. Zij begon op 9 jarige leeftijd met fluitspelen en studeerde af op conservatoria in Hilversum en Amsterdam bij Joost Tromp, Noortje Huiskens en Jed Wentz.
Yvonne de Winter, hobo. Zij studeerde hobo bij Jan Spronk en Pauline Oostenrijk aan het Conservatorium van Amsterdam, waar ze in 1999 haar solistendiploma haalde. Daarnaast volgde zij directielessen bij Jan Stulen.
Marjan Politiek, hoorn. Na haar studies schoolmuziek, koordirectie en hoorn aan het Alkmaars conservatorium vervolgde Marjan haar studie hoorn aan het Utrechts conservatorium bij Peter Hoekmeijer en aan de Musikhochschule in Trossingen, Duitsland bij Francis Orval.
Nienke de Jong, klarinet. In 2001 studeerde Nienke de Jong af aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, specialisatie onderwijs. Als klarinettiste maakt zij deel uit van diverse ensembles waaronder klarinetkwartet Focus, het Noord-Hollands Blazersensemble en blaaskwintet Cinco Ventos. Ook heeft zij een eigen lespraktijk. Ze speelde in verschillende orkesten, waaronder het Noordhollands Jeugdorkest en het Nationaal Jeugd Harmonie Orkest. Tot de opheffing in 2004 was zij als remplaçant werkzaam bij de Koninklijke Militaire Kapel.
Ludian Schaling, fagot


Kaarten a €12.50 aan de zaal of ONLINE

Koffieconcert: van Lennepkwartet

14 januari 2024; 11:00 uur - Muziek

Het Van Lennep Kwartet werd opgericht door musici die waren verbonden aan het Radio Filharmonisch Orkest en het Balletorkest. Hun initiatief kwam voort uit hun grote liefde voor het kwartetspel. Alle grote componisten, zoals Haydn, Mozart, Schubert, Brahms en Beethoven, hebben immers hun allermooiste werken voor kwartet gecomponeerd. De naam van het ensemble is ontleend aan de Van Lenneplaan in Hilversum, waar in het huis van de cellist meestal wordt gerepeteerd. Het treedt regelmatig op in diverse zalen door het land, maar ook in kerken, in sociëteiten, in grote tuinen, in musea en bij mensen thuis. Vanwege de drie nationaliteiten van het ensemble inspireert iedereen  elkaar: Hongaarse en Poolse hartstocht in plaats van Nederlandse nuchterheid. Het kwartet bestaat uit:

Peter Thoma, viool, geboren in Hongarije, maar al vele jaren werkzaam in Nederland bij verschillende ensembles en orkesten, waaronder het Nederlands Harpensemble en Amsterdam Sinfonietta. Ook speelt hij al tientallen jaren met pianiste Hanneke Plomp. Hij was tweede concertmeester in het Radio Filharmonisch Orkest;
Zofia Balcar, viool, geboren in Polen, heeft haar werkzame leven in Nederland doorgebracht. Zij is een fanatiek en succesvol kamermuziekspeelster. Ook vormt ze een duo met de pianist Harry Schram;
Monique Laanen, altviool, maar ook fluitiste.  Ze was altvioliste in Het Balletorkest. Musiceren doet ze het liefst de hele dag in allerlei combinaties.
Gerald Kroon, cello, is de nestor en oprichter van het kwartet. Hij speelt zijn hele leven, naast zijn eerdere orkestbaan in het Radio Filharmonisch, veel kamermuziek want dat is zijn grote passie.
Harry Schram is naast predikant ook pianist. Hij is de begeleider van Zofia Balcar en zij treden regelmatig op.

Op 14 januari speelt het van Lennepkwartet het pianokwintet van Dvorák.

Kaarten a €12.50 aan de zaal of ONLINE

 

Bauhaus

23 januari 2024; 20:00 uur - Lezing

Het Bauhaus: de beroemde, vernieuwende opleiding voor architectuur, kunst en design, in 1919 opgericht te Weimar! Docenten en studenten hebben er ontwerpen gemaakt die eruitzien alsof ze gisteren zijn gemaakt; we houden nog steeds van die stoelen, meubelen en lampen, en gelukkig is veel ervan nog altijd in productie. Onderwerpen die tijdens deze lezing aan bod komen, zijn o.m.: de indrukwekkende docentenkring waaronder internationaal vermaarde kunstenaars als Wassily Kandinsky en Paul Klee. De onconventionele Vorkurse (het eerste leerjaar) van de excentrieke schilder en kunstpedagoog Johannes Itten. De invloed van Theo van Doesburg (De Stijl) op Bauhaus. De verhuizing naar Dessau en de architectuur van de beroemde Bauhaus-academie aldaar van directeur Walter Gropius. Het zeer succesvolle weefatelier o.l.v. Gunta Stölzl. En natuurlijk hebben we het ook over designklassiekers als de eerste buisframemeubelen van Mart Stam en Marcel Breuer en het Bauhaus-lampje van Wilhelm Wagenfeld. 

Kaarten : €10.- te betalen bij binnenkomst of ONLINE bestellen

Jazzconcert Kenturah’s Kitchen

28 januari 2024; 15:30 uur - Muziek

Pianist en componist Ed Baatsen, bassist Han Slinger en drummer Bert Kamsteeg formeerden Kenturah’s Kitchen in 2011. Hun muziek is avontuurlijk, vol verrassende wendingen en improvisaties met een heel eigen signatuur. De intensiteit van een stevig groove, van verstilde interactie. Rijke melodievorming, abrupte wendingen en geen moment voorspelbaar. Een avontuur waar je als luisteraar in mee genomen wordt. Het trio brengt hedendaagse jazz met invloeden vanuit rock, R&B, hiphop, Afro-Cubaanse en klassieke muziek.

Kaarten a €12.50 aan de zaal of ONLINE

Koffieconcert: Hanneke Rouw

11 februari 2024; 11:00 uur - Muziek

Hanneke Rouw is op acht jarige leeftijd begonnen met cello spelen. Met veel plezier heeft ze lessen gevolgd bij Rata Kloppenburg en maria Hol. Op haar zestiende speelde ze solo met het Jeugd Strijk Orkest Constantijn (nu het Britten). In hetzelfde jaar won ze een eervolle vermelding op het Prinses Christina Concours. Op haar zeventiende volgde ze lessen bij Ran Varon aan de vooropleiding van het conservatorium in Zwolle. Hanneke heeft gestudeerd bij Martijn Vink aan de Luca School of Arts in Leuven.

Hanneke speelt op een Duitse cello (begin 20e eeuw). Dit is mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Stichting Eigen Muziekinstrument.

Vorig seizoen heeft Hanneke met veel plezier en enthousiasme door Nederland getourd met de zes cello suites van Bach en de cello sonates van Beethoven, Mendelssohn, Chopin, Lalo, Brahms, Saint-Saëns, Grieg, Rachmaninoff, Fauré, Shostakovich, Debussy en Prokofjev. Vanwege het succes van deze tournee gaat Hanneke Rouw komend seizoen nogmaals op tournee door Nederland, Groot-Brittannië, Italië en Duitsland.

Op het programma op 11 febr staan de cello suites III en IV van J.S. Bach.

Kaarten a €12.50 aan de zaal of ONLINE

 

Jazzconcert: FAKRUTU

25 februari 2024; 15:30 uur - Muziek

FaKruTu: een geestig gitaartrio. Geïnspireerd door de hoekigheid van Thelonious Monk, de harmonieën van Igor Stravinsky, het geluid van hedendaagse elektronische muziek en Afrikaanse beats, gaan ze op ontdekkingsreis in een nieuw sonisch universum, experimenterend met hop & bop, bas en tokkel, een beetje blip en Woo. FaKruTu: jazz met en prok en twang.

Mark Tuinstra – electrische gitaar
Sean Fasciani – basgitaar
Stefan Kruger – drums, electronica

Kaarten a €12.50 aan de zaal of ONLINE

Vleermuizen door Annemieke Ouwehand

26 maart 20:00 - Lezing

Heb je altijd al meer van vleermuizen willen weten? Deze fascinerende dieren van de nacht? Waarom doen ze wat ze doen? Hoe gebruiken ze het landschap waar wij in leven? Welke rol speelt Fort Uitermeer daarin? Wat maakt hen zo bijzonder en wat voor nut hebben ze voor ons mensen?
Verschillende gebouwen op Fort Uitermeer worden al sinds 1992 geteld op overwinterende vleermuizen. De laatste 10 jaar voert Annemieke Ouwehand deze telling uit. Niet alleen op Fort Uitermeer maar ook op Forten Kijkuit en Hinderdam en de IJskelder vanSchaep & Burgh. Tijdens de Natuurlezing neemt Annemieke ons mee in het verhaal van deze prachtige diergroep.

Kaarten : €10.- te betalen bij binnenkomst of ONLINE bestellen

Jazzconcert: Carmen Gomes Inc.

31 maart 2024; 15:30 uur - Muziek

Een optreden van Carmen Gomes Inc. is een verkenning in muziek. Omdat de leden van het kwartet als geen ander weten dat geen twee uitvoeringen van een nummer ooit hetzelfde kunnen zijn en omdat het misschien wel juist om die verkenningstocht gaat. Want of ze nu jazz, blues, soulful of met funk invloeden spelen, het viertal heeft lang geleden ontdekt dat die kleine variaties zorgen dat muziek nooit gaat vervelen en dat het iedere avond weer een uitdaging is om te spelen.

In 2006 heeft de groep zichzelf opnieuw uitgevonden met de komst van gitarist Folker Tettero. Zijn bluesy sound zorgt voor net het beetje gewicht dat Gomes nodig heeft om haar stem te kunnen laten leunen op zijn akkoorden en riffs. Dat geeft bassist Peter Bjørnild en drummer Bert Kamsteeg op hun beurt weer meer vrijheid, zodat ze Gomes muzikaal uitdagen om tot het uiterste te gaan. En dat merk je. Haar op het conservatorium geschoolde stem kan kreunen, grommen en uithalen. Ze maakt haar nummers persoonlijk en oprecht, maar tegelijkertijd uitdagend en meeslepend, vol passie en energie.

Carmen Gomes Inc. draait om vier muzikanten die een perfecte melange zoeken van individuele expressie en harmonieus samenspel. Muziek die wordt gemaakt door vier mensen die begrijpen dat er uiteindelijk maar één de baas is. En dat is het lied.

Kaarten a €12.50 aan de zaal of ONLINE

Wine & Design

9 april 2024; 20:00 uur - Lezing

Architectuur en wijn blijken bijzonder goed samen te gaan, getuige de vele verrassende wijnhuizen die de laatste jaren zijn ontworpen. Daarbij zijn ook niet de minste architecten gevraagd; denk aan wereldberoemde ontwerpers als Norman Foster, Frank Gehry, Zaha Hadid en Santiago Calatrava. We gaan op reis naar o.m. Toscane, de Rioja en Bordeaux!

Kaarten : €10.- te betalen bij binnenkomst of ONLINE bestellen

Jazzconcert: Sound-Lee

28 april 2024; 15:30 uur - Muziek

Het kwartet begeeft zich met de oren open in het vroege repertoire (ong. 1948-1960) van de Amerikaanse altsaxofonist Lee Konitz. De emotionele distantie van diens sierlijke en virtuoze stukken uit de jaren vijftig vormt een ideale muzikale inspiratie voor improviserende musici met een voorliefde voor ritmische finesse, melodische scheerlijnen en gistende harmonieën. Waarbij het niet gaat om vakmatige uitvoering van historische cool-jazz, maar om het voortdurend zoeken naar nieuwe improvisatorische oplossingen op basis van Konitz’ ingenieuze schema’s. Het voorlopig resultaat, in de vorm van een Bimhuisconcertopname van juni 2001, werd inmiddels op cd gezet. Vanavond de presentatie van een uitzonderlijk document, tevens vertrekpunt voor nieuwe avonturen.

Guus Janssen-piano

Jorrit Dijkstra-altsax

Raoul van der Weide-bas

Wim Janssen-drums

Kaarten a €12.50 aan de zaal of ONLINE

Zoetwatervissen door Fabian Smith

21 mei 2024 20:00 uur - Lezing

In Nederland leven ongeveer 75 zoetwatervissen. Iedere soort heeft zijn eigen levensstijl, waaronder een aantal hele bijzondere. We hebben in Nederland vissen die graven en bouwen. We hebben echte jagers, maar ook vegetariërs. Zoetwatervissen die afhankelijk zijn van de zee, of juist van kleine bovenstroompjes van beken. Tijdens de lezing gaan we in op de bijzondere ecologie van sommige soorten en behandelen we de verspreiding en herkenning van de zoetwatervissen in Nederland. Welke soorten leven waar en waarom leven ze daar?

Kaarten : €10.- te betalen bij binnenkomst of ONLINE bestellen

 

Jazzconcert: Round Square Quintet

26 mei 2024; 15:30 uur - Muziek

De geschiedenis van RSQ begint bij contrabassist en componist Henk de Ligt. Zijn kwintet HENK bestond buiten hemzelf uit trompettist Bert Lochs, saxofonist Stephanie Francke, pianist Ed Baatsen en drummer Friso van Wijck. Na zijn overlijden in 2020, blijft de band zonder bassist achter. De bandleden zijn echter nog lang niet op elkaar uitgekeken en besluiten een doorstart te maken. Na even te hebben overwogen zonder contrabas te spelen, werd uiteindelijk toch besloten om de band te completeren met de jonge Nederlandse basheld Marijn van de Ven. In november 2022 speelde het vijftal zijn eerste concert dat meteen op beeld werd vastgelegd.

Waar HENK voornamelijk composities van de Ligt speelde, wil RSQ een staalkaart zijn van zijn componerende leden. Bert Lochs is al jaren een begrip met zijn zeer persoonlijke composities in bands als Braskiri en zijn eigen trio’s, Ed Baatsen evenzeer met zijn werk voor Special Delivery, Kenturah’s Kitchen en ook HENK. Stephanie Francke timmert al jaren aan de weg met eigen werk o.a. in haar project Spoken, en met Friso van Wijck heeft dit collectief een hoofdvakdocent compositie van het Rotterdams Conservatorium in de gelederen. Naast enkele stukken van de Ligt wordt er vooral gezocht naar inspirerend nieuw werk van de bandleden. 

Stephanie Francke: sopraan- en altsa

Bert Lochs: trompet, flugelhorn, EVI

Ed Baatsen: piano, Rhodes

Marijn van de Ven: contrabas

Friso van Wijck: slagwerk

Kaarten a €12.50 aan de zaal of ONLINE

Plofhuis7 bezoeken?

Wil je het cultuurplofhuis op Uitermeer bezoeken?