Evenementen

Overzicht komende evenementen

Plofhuis7, het cultuurplofhuis op Uitermeer

Plofhuis7 is één van de acht resterende kruitopslaghuisjes op het fortterrein.
Plofhuis7 heeft een eigentijdse jaren vijftig verschijning.
Plofhuis7 is gerestaureerd en geschikt gemaakt als cultuurhuis annex minitheater.
Plofhuis7 biedt plaats aan circa. 75 personen en kent een intieme sfeer.
Plofhuis7 kan gebruikt worden voor theater, concerten, lezingen, exposities en meer!

In september 2017 werd Plofhuis7 officieel in gebruik genomen. Bekijk de website www.plofhuis7.nl voor meer informatie en het overzicht van de geplande evenementen.

Programma 2018: 

tgVanStraaten speelt De God van de slachting", zondag 18 februari, aanvang 15.30 uur 

Twee echtparen komen bij elkaar nadat de elfjarige zoon van het ene stel de zoon van het andere echtpaar met een stok heeft geslagen. De twee stellen zijn vastbesloten deze pijnlijke kwestie als vier volwassen en beschaafde mensen op te lossen. Het goedbedoelde overleg begint met koffie en gebak, maar mondt al snel uit in een slagveld van harde woorden en verwijten.

Regie Dick Nijman. Spelers: Véronique Houllié: Anja Tertoolen; Michel Houllié: Jan van Lijssel; Annette Reille: Ida van de Lagemaat ;Alain Reille: Hans Koenis

Toegangsprijs € 10,--, (incl koffie) 

Kaartverkoop; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Gitaarduo Victor & Bert, zondag 25 februari, aanvang 16.00 uur

Toegangsprijs € 10,--, (incl koffie) 

Kaartverkoop; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 "Michiel Buursen Trio"Jazz op Uitermeer; zondag 25 maart om 15.30  Jazz in Plofhuis7 

Het ‘Michiel Buursen Trio’ bestaat naast de pianist Michiel Buursen uit Jasper Somsen op contrabas en Wim Kegel op drums. Het trio is een collectief initiatief en de muziek bestaat uit louter composities van pianist Michiel Buursen. De composities zijn een muzikale bloemlezing van de diverse muziekstromingen die alle 3 de musici aan het hart liggen. Van klassieke achtergrond, traditionele jazz invloeden maar ook Noord-Afrikaans, Braziliaans en Aziatische invloeden zijn in de muziek terug te vinden.  Kaartverkoop: aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Toegangsprijs: € 10,- ( incl. koffie/thee).

https://youtu.be/YWlPfrZWEa4
https://youtu.be/PDn1Ps502ZQ

Simone Honijk Kwartet, met als gast Ellister van der Molen op trompet; zondag 29 april, aanvang 15.30 uur 

From This Moment On is het derde album van jazzzangeres Simone Honijk.
De cd bevat eigen composities en standards, de arrangementen zijn collectief uitgewerkt door de
band. De eerste track Astronaut is Simones debuut als componist. Dit kwartet musiceert al lang
samen en heeft een transparant geluid ontwikkeld, met veel vrijheid in het samenspel.
Simone zoekt haar artistieke expressie met respect voor de jazz traditie. Dit blijkt uit haar keuze om
composities te zingen van o.a Joe Henderson, Kenny Kirkland en Clare Fischer. Deze songs
bevatten subtiele harmonieën en zijn iconen van de moderne jazz. Simone beheerst een divers
repertoire, met een breed palet aan stijlen. Ze is altijd op zoek naar nieuwe muzikale uitdagingen; ze
improviseert graag, de laatste jaren is ze meer zelf gaan componeren.
Simone begon op jonge leeftijd met piano- en zanglessen, de stap naar voltijds musicus maakte ze
echter pas na een andere loopbaan. Een ontmoeting in de VS met pianist Kenny Barron gaf haar net
het vertrouwen wat ze nodig had om professioneel jazzzangeres te worden - in 2005 studeerde ze af
aan het Conservatorium van Amsterdam. In de jaren daarna gaf ze veel concerten op Jazz podia,
festivals, Radio en TV en ook in theaters. Met pianist Berend van den Berg heeft ze een
programma dat bestaat uit muziek en teksten van Steven Sondheim, bewerkt voor jazz kwartet.
Eerder maakte ze twee CD albums: 2008 Interplay met pianist Bert van den Brink en in 2007

Zoiets bestaat dus nog: een zangeres die alle noten haalt zonder virtuoos vertoon en zonder überhaupt de indruk te wekken dat ze zich inspant. Die zowel een betekenisvolle tekst kan voordragen als eindeloos op een melodie kan variëren. Die het ijzeren repertoire door en door kent, maar niet bang is daar haar eigen kandidaat-evergreens aan toe te voegen.
… En die een groep musici leidt die de juiste mate van onbaatzuchtigheid koppelt aan het lef om op gezette tijden naar voren te stappen teneinde een solo te spelen waar je van achterover valt. Met - om maar een greep te doen - een bassist die beschikt over zowel een vlekkeloze techniek - tot in de hoogste duimposities - als een beat waarbij eenieder onwillekeurig met de voet gaan mee tikken.
En dan is er nog Ellister van der Molen (trompet, bugel) die méér is dan een gastsolist. Ze denkt en speelt mee met iedere noot die ten gehore wordt gebracht. Een gouden combinatie.”

 Jeroen de Valk, 2017. contrabassist, free lance jazz journalist Parool, Jazz nu, schreef biografie over Chet Baker

www.simonehonijk.com

Toegangsprijs € 10,--, (incl koffie) 

Kaartverkoop; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Diana Burta Trio (Dick Verbeeck op drum, Thomas Winther Andersen op bas, Diana Burta op pianao en zang;  zondag 27 mei, aanvang 15.30 uur 

Toegangsprijs € 10,--, (incl koffie) 

Kaartverkoop; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Overzicht gehouden evenementen

Boekpresentatie "De lagere school"

Dinsdagavond 23 januari 2018, aanvang 20.00 uur  – een lezing door auteur Wim Daniels, bekend van radio en TV,  over zijn nieuwe boek “De lagere school’ - Een heerlijk boek, dat je terugvoert naar een tijd waarin alles nog overzichtelijk leek, met taal en rekenen als de belangrijkste schoolvakken en met gedrag, vlijt . 

Prijs van een toegangsbewijs bedraagt € 7,50. Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of via de bibliotheek (per 2 januari) waar men tegen contante betaling een toegangsbewijs kan kopen.

Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=FEOQhJMq-6E

 

 

100 jaar (na) de Russische revolutie

Honderd jaar geleden vond de Russische Revolutie plaats en kwam Lenin aan de macht. Op 12 december 2017 gaf dhr. Dick Salfischberger  een lezing over deze omwenteling met als titel:

"100 jaar Oktoberrevolutie: een geschiedenis van het Sovjet-socialisme."

Drs. Dick Salfischberger studeerde cum laude af als politicoloog aan de Universiteit van Amsterdam en heeft enige jaren als docent aan de UvA gewerkt. Naast docent economie aan het Keizer Karel College is hij sinds 1996 als docent actief voor de HOVO. Hij is met name geïnteresseerd in totalitaire stelsels, de Sovjet-Unie en het Derde Rijk.

Honderd jaar Oktoberrevolutie

In 1917 grijpt Lenin in Rusland de macht en begint hij met de opbouw van een samenleving waarin de mens, na duizenden jaren in de historische nacht te hebben gedwaald, eindelijk zijn lot in eigen handen zou nemen;  als de mens maar begreep hoe de geschiedenis zich met ijzeren noodzaak zou moeten ontwikkelen dan restte niets dan het paradijs, de stralende toekomst lag om de hoek. Lenin was dan de Messias die het Laatste Oordeel in de geschiedenis verkondigde.

Maar al direct na de revolutie neemt Lenin Rusland in een ijzeren houtgreep en zijn er miljoenen doden te betreuren. De intrigerende vraag is dan of Lenin door de omstandigheden gedwongen werd zijn toevlucht tot terreur te nemen of dat deze terreur te verklaren is vanuit de theorie van het socialisme, met andere woorden: is socialisme zonder een vorm van staatsterreur­ denkbaar.

Wat waren dan de praktisch denkbeelden van de marxistische denkers? Had men enig idee hoe de socialistische samenleving moest functioneren? Was de revolutie van Lenin meer dan een in zijn uitvoering afschuwelijk populistisch antwoord op de vragen die met de Franse Revolutie ( de oplossing van het sociale vraagstuk!) en de Verlichting op de agenda van de moderne mens werden geplaatst?­­

Het Sovjet-socialisme was, net als het fascisme- waaraan ook aandacht wordt besteed – een radicale poging het Kwaad te benoemen en te vernietigen. Hoe het Kwaad bestreden diende te worden, dat wisten de communisten vrij goed. Het socialistisch alternatief echter bleek een nachtmerrie en bracht het volk waarheen zij niet wilden.

De collectivisatie van de samenleving, de Goelag, de Tweede Wereldoorlog (de strijd tegen Hitler), Stalin, Chroesjtsjov, Gorbatsjov; de geschiedenis van de Sovjet-Unie: naar de poorten van de hel.

De vogeltrek

Donderdag 23 november 2017, gaf Ton Eggenhuizen, de bekende stadsecoloog van Almere een prachtige presentatie en lezing met als titel: ‘ De vogeltrek: Waarom trekken vogels en hoe vinden we hun weg’. Een boeiende en goed bezochte avond over vogeltrekonderzoek.

Nacht zonder mama

De kinderen in groep 7 en 8 van de Jan Woudsmaschool in Driemond gingen in de nacht van 15-16 september op het terrein van Fort Uitermeer hutten bouwen van afvalmateriaal. Daarin gingen zij een hele nacht slapen ZONDER HUN MAMA, net als de kinderen in Zuid Afrika die geen mama hebben die liefdevol voor hen kan zorgen en die hen niet iedere dag goed eten en goed onderwijs – en daarmee een goede toekomst – kan geven. Het doel wasom geld in te zamelen voor het Nosa project van Kinderfonds Mamas in Zuid Afrika. Zie ook http://nachtzondermama.nl/

Open monumenten dag: Poppen op het fort / opening Plofhuis 7

Op zaterdag 9 september organiseerde de Stichting Uiteraard Uitermeer het evenement ‘Poppen op het fort’ Er kwamen 9 poppentheaters die voor alle leeftijden, zowel binnen als buiten, optredens verzorgen. Daarnaast was er een kleine ambachtenmarkt en een fototentoonstelling met grote luchtfoto’s van 10 forten van de Stelling van Amsterdam. Tevens vond de officiële opening plaats van podium ‘PLOFHUIS 7’.

View the embedded image gallery online at:
http://www.uiteraarduitermeer.nl/evenementen#sigProIdd162697ce7

 

Fort Uitermeer bezoeken?

Bezoek Plofhuis7, het cultuurplofhuis op Uitermeer of bezoek Paviljoen Uit & Meer voor lunch of diner.