Blog

 Voor de ijsvogels een nieuwe wand

Op het terrein van Fort Uitermeer zijn 2 ijsvogelwanden, maar die begonnen te vervallen. Op aanraden van Jelle Harder, de ijsvogelspecialist in onze regio, zijn we aan de slag gegaan om een nieuwe wand te plaatsen.

Bij Plofhuis 15 lagen sterke pallets, die we hiervoor mochten gebruiken. Zoals je op de foto’s kunt zien, waren de pallets behoorlijk zwaar en moesten met z’n vieren worden gedragen. Van tevoren was de plek bepaald en vrij gemaakt. Hup, aan de slag.

Een week later constateerden we dat de wand te hoog was. Dus werden de palen eruit gehaald en werd de wand opgehesen. Aan de onderkant werd een stuk afgezaagd en daarna kon de wand weer zakken, de palen erin en kon de wand worden geschoord.

En dan de laatste klussen, de schoring ingraven, vastzetten en daarna weer ingraven. En volgende keer kan de grond worden gestort en is de wand helemaal klaar. Heel bijzonder was het dat een ijsvogel langs kwam vliegen toen we met de wand bezig waren! Er wordt op ons gelet.

Ondertussen is Dick bezig om het blad in toom te houden.

André en Marlies hangen een gevallen nestkast op.

Op het dak van het Paviljoen zijn zonnepanelen gelegd.

En een geschubde inktzwam laat zich zien op de parkeerplaats. Voor de natuur wordt goed gezorgd op Fort Uitermeer.

 

 Kardinaalsmuts, ridderzuring, bundelzwammen en takken

Zo maar midden in het bos een kardinaalsmuts! We waren op zoek naar paddenstoelen en ineens deze rode bloemen tussen het groen. Bloeit ze nu weer? In het voorjaar hebben we het niet gezien, maar, ja, dan zijn we de nestkasten aan het bekijken!

Inmiddels ben ik achter de naam van de paddenstoel gekomen die achter het Infocentrum stond, 2 weken geleden. Plooivoetstuifzwam, zie hierboven, 2 weken ouder. Ongeveer 15 cm groot is deze paddenstoel!

Rond de keerkom hebben we allerlei grassen ingezaaid en om die volgend jaar beter te laten uitkomen, hebben we de ridderzuring uitgestoken, met wortels en al! Lekker warm werk, volgende week verder.

Op de berg achter het restaurant werd hard gewerkt om takken te hakselen en het hek te repareren nadat er een boom omgevallen was. Ook een lekker warm werk!

 Zwanen in de zwaaikom

Op een ochtend loop je het terrein op en zie je dat in de zwaaikom een hele familie knobbelzwaan aan het foerageren is. Moeder, vader en 5 jongen! Ze zijn de hele dag gebleven! Deze weken zijn we druk bezig met onkruid wieden, snoeien, blad blazen, maaien en een boomschijf geschikt maken als insectenhotel.

Voor Open Monumentendag op 12 september hebben we Plofhuis 2 ingericht, zodat allerlei kunst tentoongesteld kon worden en Plofhuis 7 ingericht met weer een stukje historie van Fort Uitermeer.Bovendien was in de werkplaats van het Infocentrum een deel van de huiszwaluwentil te zien!

Vanmorgen hebben we met Jelle Harder van de IJsvogelwerkgroep in het Gooi onze ijsvogelwand bekeken en plannen gemaakt voor de restauratie.

Toen een paar vrijwilligers de goten aan het schoonmaken waren, vonden ze tussen de brandnetels deze prachtige paddenstoelen. Als je je ladder steeds verzet, ontdek je nog eens wat!

 Kunstwerken en werken en een rups

Joost Zwagerman heeft met Theo, Ruud en Joop kunstwerken van staal (met licht) in de nieuwe keerkom gelegd. Ze zijn te zien op Open monumentendag (zaterdag 12 september)

Er dreigt een dode boom op Plofhuis 3 van Fortevenementen om te vallen, dus Piet, René en Ruud zorgen dat dat niet gaat gebeuren. De restanten van de boom blijven gewoon liggen.

De onderdelen van de huiszwaluwentil hebben we in de grondverf gezet!

En afgelopen zaterdag hebben André, Raoul, André’s neef en ik de paal voor de huiszwaluwentil in Wommels opgehaald, 9 meter lang, van Cloeziana hout, een soort eucalyptus, verantwoord en zeer duurzaam hout.

Rups van een nachtvlinder met de naam “wapendrager” gevonden tijdens werken op het terrein van het Fort. De rupsen van de wapendrager kun je van juli tot in september vinden op allerlei loofbomen en struiken, waaronder wilg, berk, eik, linde en hazelaar.Na het uitkomen van de grote eilegsels, blijven de rupsen eerst bij elkaar en foerageren ze in groepen, zowel overdag als ´s nachts.De volgroeide rupsen, zoals hierboven, leven solitair en worden vaak gezien als ze over de grond kruipen op zoek naar een plaats om zich te verpoppen. De soort overwintert namelijk als pop in een holte in de grond.

Specht probeert de kanonremise in te komen?

 

 In de deuren van de kanonremise zijn brievenbussen gemaakt voor de vleermuizen. Kennelijk dacht de grote bonte specht dat hij de opening kon vergroten om er ook in te komen. Het is voor een specht eigenlijk meer een hakoefening, hoe hard/zacht is het hout?

Prachtig de kleur van de bessen van de Gelderse roos. Omdat de smaak bitter is (een galsmaak) mijden vogels deze vruchten. Pas wanneer het gevroren heeft, eten merels en zanglijsters de bessen. We gaan erop letten!

Deze week moesten we in het fort aan het werk. Eerst leggen we de brug neer en daarna gaan we onkruid, jonge boompjes verwijderen, zowel op de vloer als bovenop het fort. Je ziet hoe prachtig het begroeid is. Wel moeten we binnen een helm op, want er kunnen zomaar stenen uit de muur vallen.

Deze week hebben we de randen van de vlakken van de  huiszwaluwentil ingesmeerd zodat het waterdicht wordt. En daarna gaan de vlakken in de grondverf!

Vorige week hebben we de huiszwaluwentil in Huizen, in het Nautisch Kwartier bekeken. Deze til is bewoond en dit jaar hebben huiszwaluwen ook zelf een nest gebouwd. In Huizen staan er nog twee en ook die zijn bewoond! Dat belooft wat voor ons!

 Hooien in tropische warmte

 Gisteren waren we lekker vroeg, dus meteen maar naar buiten om het gemaaide gras bij elkaar te harken en met de gerepareerde Uitermeer Expres naar de composthoop af te voeren! Rond de keerkom maaien we 1 x per jaar en laten we het maaisel een week liggen zodat de zaden en de insecten eruit kunnen vallen. Daarna voeren we het af en kan alles weer gaan groeien en bloeien.

 Dit is de volle Uitermeer Expres, zo gingen er nog twee naar de composthoop. En die is nu helemaal vol!

 De bijen waren ook druk bezig in de warmte.

 De vrucht van een gevlekte aronskelk in de takkenril en in het bos. 

Nog een mooi plaatje op Uitermeer: de Gelderse roos:

En toen ik naar huis reed, zag ik een zwanenfamilie in het water voor het Infocentrum:

 

De laatste 3 van dit jaar zijn uitgevlogen

Ja, afgelopen dinsdag was het echt de laatste nestcontroledag! Nu zijn alle kasten leeg. De jonge vliegenvangers zien en horen we als we over het terrein lopen! En wat zijn ze aan het doen: Vliegen vangen!

Aan de huiszwaluwentil is verder gewerkt:

En dan gebeuren er natuurlijk nog veel meer dingen, er wordt veel hout opgeruimd, in de rillen gelegd of gehakseld voor de paden.

Houd voor in d enieuwe Rambo

Een keer per jaar mag er rond de keerkom worden gemaaid, het maaisel blijft een week liggen zodat de insecten en zaden eruit vallen en de week erna ruimen we alles op.

Dus volgende week gaan we alles afvoeren. Voor je het weet, staan er weer de mooiste bloemen!

 

Aan de slag met de huiszwaluwentil

Zo zag de huiszwaluwentil eruit in Wommels, gebouwd door Claas Frankena. Afgelopen dinsdag reed de vrachtwagen van de Vechtstreek met het hout voor onze huiszwaluwentil het terrein op en werd het in de werkplaats gelegd.

Gisteren zijn Dick van Maanen en André Veenstra ermee begonnen. Van het Groenfonds van het Noord-Hollands Landschap en van Kern met Pit hebben we al subsidie gekregen om de til te bouwen. In maart heeft Dick al de tekeningen gemaakt:

Vrijdag werd de eerste zeshoek gezaagd, nadat alles gemeten is.

Heel spannend allemaal en we houden jullie op de hoogte!

 

Populieren

Voor het Infocentrum is een aantal oude populieren omgezaagd en kijk, de stomp loop weer uit! Het zal nog wel even duren voor ze weer zo groot zijn, maar hoop doet leven! En de meeste geplante eiken en meidoorns doen het ook goed en gaan zorgen voor een dichte vegetatie.

Af en toe moet er iets gerepareerd worden, gelukkig zijn er veel handige mensen op Uitermeer.

Voor de grauwe vliegenvangers heeft André een nieuw model gemaakt, dus die hebben we vorige week meteen opgehangen. In het volgende seizoen kan deze gebruikt worden. Tot onze grote vreugde gaan de werkzaamheden voor de huiszwaluwentil van start. Het hout is besteld, volgende week wordt het geleverd en daarna gaan Dick van Maanen en André aan de slag. Uiteraard moeten er op een gegeven ogenblik meer mensen gaan helpen, maar ik houd iedereen op de hoogte!

Hierboven staan 2 foto’s van onze grauwe vliegenvangers, gefotografeerd door Jurrien Uiterwijk, hij liep in het weekend op Uitermeer rond. De jonge had een ring, maar die is niet zichtbaar op de foto. Toen ik vanmorgen rondliep, hoorde en zag ik de jongen en de volwassenen vliegen en steeds weer een vlieg vangen; dat gaat zo snel! Eigenlijk zijn ze steeds in de lucht. Dus Jurrien heeft een tijdje rustig zitten kijken en kon foto’s nemen. Prachtig! 

Tot slot een foto van de kleine klaver, beloofd is beloofd!

 

Veel soorten klaver

Nadat we alle nestkasten van de grauwe vliegenvangers hadden nagelopen, konden we ook eens naar alles wat groeit en bloeit kijken. Hierboven staan drie klaversoorten, maar er zijn er uiteraard meer! We gaan de volgende keer ook een foto maken van de kleine klaver!

Piet was bezig met het schoonmaken van de goten, alle bladeren en takken eruit zodat het regenwater goed af kan stromen.

Karel heeft de parkeerplaats opgeschoond, daarna kunnen wij de volle zakken vervangen.

Achter een van de plofhuizen zitten in het rooster oude merelnesten, 3 weken geleden had een grauwe vliegenvanger de nesten met mos en haartjes broedklaar gemaakt, 6 eitjes (van een grauwe vliegenvanger of een roodborstje)!En ook 6 jongen, maar helaas het nest was te dicht bij de grond dus heeft een grotere vogel of een groter zoogdier ze gevonden en opgegeten. De nestkast erboven (die van de witte kwikstaarten) was weer gevuld met een nieuw nest!

 

Verrassing: witte kwikstaarten in een nestkast

Aan een van de plofhuizen hangt een nestkast voor grauwe vliegenvangers en gisteren zouden de jongen worden geringd, dus Rob Moolenbeek liep met ons mee. Toen hij op de ladder stond en de nestkast inkeek, zag hij deze rustige jongen en ineens hoorde hij en hoorden wij en zagen wij ook, alarmerende witte kwikstaarten in de bomen boven ons hoofd! “Hee, dit zijn jonge kwikstaarten, 5 stuks”, zei Rob. Toch zijn ze niet geringd, omdat ze al zo groot waren! Maar wat een plaatje! Vorig jaar werden er 16000 nestkasten gevolgd, in 1 daarvan zat een witte kwikstaart. Die broedt namelijk “altijd” op het platteland, vaak op huizen, schuren of onder bruggen.

Wel zijn er ook grauwe vliegenvangers geringd, 14 stuks en we ontdekten bij een lamp in een smalle koker nog een nest van een grauwe vliegenvanger met 5 eieren. En ook nog 5 eieren van een andere grauwe vliegenvanger in een oud merelnest, zo kunnen we nesten blijven controleren. 

Zo was er nog meer verstopte natuur op Uitermeer, de aronskelken gaan bloeien:

Elke week is er wat te beleven en te doen op Fort Uitermeer, want er werd gisteren ook afval geruimd, gemaaid op de parkeerplaats, takken uit het water gehaald. Kortom, altijd druk!

 

Alles is groen en jong

Een mooie oude stam met heel veel fluitenkruid en grassen, te zien bij de ingang van het terrein en dan loop je het pad op langs de keerkom en zie je de meidoorn in bloei en veel margrieten, look-zonder-look. De gras- en bloemzaden zijn nu goed te zien!

Afgelopen dinsdag was het prachtig weer en konden we buiten koffiedrinken voordat de werkzaamheden starten! Je ziet de anderhalve-meter in werking! De gezelligheid blijft hetzelfde, de koffie en koeken smaken veel beter als je met meer mensen bent!

Op de berg achter het paviljoen zijn Joep en Joop aan het werk. Intussen verzamelt Marijke de vuilnis.

 en oefent Ruud met Dicks grasmaaier.

Om 9 uur zijn André en ik al begonnen om de nestkasten te controleren, de boomklevers zijn nog maar 3 dagen oud en de pimpelmezen gaan deze week uitvliegen.

De spreeuwen zijn alle 30 uitgevlogen, dus maken we de kasten meteen schoon! Dat is altijd een natte en vieze bende, maar gelukkig heeft André in elke kast een losse bodem gemaakt. Dus de bodem eruit, voorzichtig! Met een plamuurmes schraap ik de bodem schoon, het riet en de rotzooi eraf. Bovenin schraapt André het riet aan de zijkanten er allemaal uit en leeg is de kast, lekker laten drogen en wie weet, gaat er nog een spreeuw in zitten broeden!

 Dit nest hebben Joep en Joop in de bramenstruik gevonden, ze waren al uitgevlogen, maar van wie was het? En je ziet meteen hoe belangrijk een bramenstruik is voor de vogels, heel veilige plek, tussen al die doorns en takken!

 

Spreeuwen in een zakje

Om 9 uur zijn André en ik al begonnen om de nestkasten te controleren, de boomklevers zijn nog maar 3 dagen oud en de pimpelmezen gaan deze week uitvliegen.

Ja, zo werden de spreeuwen door André uit de nestkast en gehaald (6 kasten) en daarna gaf Marijke er steeds een aan Rob Moolenbeek om te ringen.

het werden 30 jonge spreeuwen

Deze spreeuwen waren 8, 9 of 10 dagen oud. Dan kunnen ze geringd worden.

Na het ringen zet André elke spreeuw weer terug in de nestkast.

Ik noteer alle ringnummers in het logboek nestkastencontrole en geef alles door aan SOVON, die het vogelonderzoek in heel Nederland doet. Het was een heel bijzondere ochtend doordat allerlei mensen aan het wandelen waren en zagen wat we aan het doen waren. We konden veel uitleg geven over ons vrijwilligerswerk op Uitermeer. 

Daarna hebben we de andere nestkasten gecontroleerd! De boomklever had 7 eieren, er waren jonge pimpelmezen, veel broedende mezen. Kortom de kasten zaten lekker vol!

 

Veel meer lente en minder werken op Uitermeer

Ja, het zijn vreemde tijden, het werk op Fort Uitermeer is vanaf half maart opgeschort, dus geen wekelijkse koffieverhalen en samenwerken aan het verfraaien van de natuur.Toch zijn André en ik vanaf 31 maart begonnen met het controleren van de nestkasten. De temperaturen waren goed en dat konden we zien in de kasten. Nestbegin in de mezenkasten, een paar stukjes mos en wat zacht gedroogd gras. In de volgende weken ook in de spreeuwenkasten en de boomklever was ook begonnen!

Deze foto is van vorige week, een hele nieuwe mezenkast was ingehakt door een grote bonte specht! Dat wordt niks meer, gisteren hebben we deze kast eraf gehaald en André gaat er een stuk hout overheen plakken.En vorige week was het niet bij deze gebleven, in nummer 14 zat ook zo’n gat, maar daar waren mezen al bezig met een nest bouwen en gisteren lagen er ook eieren in. Dus die hebben we laten hangen! Als de specht wegblijft, komt het goed met de mezen. En heeft de specht dus een goede boom gevonden voor haar nest. 

Gisteren zaten er ook al mezen te broeden en bij de spreeuwen waren jongen, 26 in totaal!"

Rond de keerkom zagen we look-zonder-look en allerlei soorten gras!

 

Veel meer lente en minder werken op Uitermeer

Lenteklokje, steun voor een meidoorn, bloeiende sleedoorn

Aan de waterkant, tegenover het Torenfort stond dit dappere lenteklokje.Volgende week ga ik kijken of er al meer boven de grond zijn gekomen.

Doordat Plofhuis 9 vorig jaar is weggehaald, was deze meidoorn behoorlijk scheef gaan staan. Vandaag ging iedereen aan het werk om de boom weer recht te zetten en te steunen. Terwijl je aan het werk bent, luister en kijk je om je heen. Dinsdag hoorde ik een alarmerende buizerd, het is nu de tijd om een partner te zoeken en een nest te bouwen. Waarschijnlijk hebben we de nestlocatie gevonden, volgende week met verrekijker en telescoop de plek even goed bekijken!

Gelukkig was het dinsdag wat rustiger weer, dus konden we een grote ronde maken om het terrein! Johnny had verteld dat er een prachtige witte boom in bloei stond; ik had in een mail gelezen dat de sleedoorn al bloeide! Op zoek naar de sleedoorns. Aan de Vechtkant staan sleedoorns, helaas dat was de noordkant, dikke knoppen, nog geen bloei te zien. Toen naar de andere kant, bij de ingang en ja, daar stonden ze prachtig, in de zon, te bloeien.

Takken en vleermuizen en sneeuwklokjes

Op een morgen, twee weken geleden kwamen we bij het Infocentrum en toen stond er een hoogwerker en was Gerrit bezig om alle dode takken uit de bomen te halen en te controleren hoe de stand van zaken was met de bomen. Hij constateerde dat er veel dode takken in de essen zaten, dus die deden mee aan de essentaksterfte. Gelukkig stonden er ook onaangetaste essen tussen! Gerrits conclusie was dat de aangetaste essen gewoon kunnen blijven staan.

Het was duidelijk wat de werkzaamheden voor ons zouden zijn! Lekker bij elkaar leggen, hakselen en de takkenrillen vullen!

Daar krijg je het lekker warm van! De medewerkers van Natuurmonumenten hebben de vleermuizen geteld in de kanonremise, want die zijn nu in winterslaap!

8 watervleermuizen

1 baardvleermuis

1 gewone grootoorvleermuis

1 ongedetermineerde vleermuis.

In het torenfort waren geen vleermuizen. Het aantal vleermuizen was toegenomen en dat komt zeker doordat de kanonremise is aangeaard, de vochtige omstandigheden zijn verbeterd!

De sneeuwklokjes staan er prachtige bij! Bossen overal, het worden er steeds meer!

En de eerste nieuwe nestkasten voor de grauwe vliegenvangers zijn opgehangen! We zijn ruim op tijd! Ook waren er door de storm 2 nestkasten van de bomen gevallen, 1 hebben we meteen weer opgehangen en de andere krijgt een nieuwe lat, aan de achterkant, want die was verrot! 

 

Nieuwe nestkasten en winter op het fort

 Zoals je ziet, wordt er al hard gewerkt om de nestkasten aan te vullen en te vernieuwen. Deze week hebben we een nieuwe spreeuwenkast opgehangen, rechts op de foto. De andere nestkasten zijn voor de grauwe vliegenvangers!

Ook zijn we druk bezig om een presentatie te maken voor de Kern met Pit-dag. Kern met Pit is een initiatief van KNHM foundation en ingenieursbureau Arcadis. We hopen hiermee een subsidie voor de huiszwaluwentil te krijgen.Ruimte voor huiszwaluwen op Fort Uitermeer en voor Weesp.

En nog wat winterse beelden:

Goois nestkastonderzoek

 

grauwe vliegenvangers

Ja, dat was 5 maanden geleden dat we deze grauwe vliegenvangers in de nestkasten hadden. Die zijn nu al lang in Afrika, ergens. Op Fort Uitermeer werken we mee aan het Goois Nestkastonderzoek. Vandaag dus even een aantal feiten uit dit onderzoek. In het broedseizoen 2019 zijn er  op 28 gebieden 1512 nestkasten gecontroleerd door 25 controleurs.

Die telden samen 11328 eieren waarvan er 8369 jongen zijn uitgevlogen. Dit is een succespercentage van 73,9 %. Er waren genoeg rupsen en dat was terug te zien aan het aantal koolmezen en pimpelmezen ( denk o.a. aan de eikenprocessierupsen!). Het aantal legsels van de koolmezen steeg met 44,6 % en dat van de pimpelmezen met 20,6 %!

 

Nu even de nestkasten op Fort Uitermeer:

Aantal nestkasten: 38, waarvan:

- koolmezen: 14 broedsels, 105 eieren, 98 uitgevlogen jongen

- pimpelmezen: 8 broedsels, 81 eieren, 61 uitgevlogen jongen

- boomklever: 1 broedsel, 8 eieren, 7 uitgevlogen jongen

- grauwe vliegenvanger: 3 broedsels, 12 eieren, 11 uitgevlogen jongen

- spreeuw: 4 broedsels, 21 eieren, 10 uitgevlogen jongen

Met heel veel dank aan Ronald Beskers (Vogelwerkgroep Gooi-en Vechtstreek) die al deze gegevens elk jaar verwerkt in een prachtig boekwerk met foto’s!

Veel eikels, een nieuwe piano en een oude zeis

 

De grond ligt bezaaid met eikels, de gaaien vliegen langs om ze mee te nemen en ergens te verstoppen. In de winter zoeken ze hun voorraad eikels weer op om op te eten. Worden ze niet gevonden, dan komt daar een nieuwe eik!

 

Joop en Dick zijn bezig om de achtergebleven stoelen te demonteren en in handzame, kleine porties op te ruimen.
Piet had de zeis van zijn vader mee genomen, wie weet kan deze gebruikt worden tijdens de zeiscursus! Deze is zeker 70 jaar oud!

 

In Plofhuis 7 staat de nieuwe piano voor de muzikanten te gebruiken tijdens een concert.


 

Ja, in deze weken komen ze boven de grond, de paddenstoelen, lekker vochtig, dus prima omstandigheden! Het werken passen we dan aan, maaien kan niet, daar is het gras te nat voor, gras opruimen lukt ook niet. Maar je kunt wel lekker nieuwe bomen planten, je haalt een stekje uit het bos en zet het neer tegen het hek van de Provincie aan. Zo verdwijnt het hek uit het zicht!

 

Op de parkeerplaats kan wel worden gemaaid, Karel en Joep hebben het er druk mee.

 

Elke week verandert de natuur, prachtig om te zien en te beleven.

 

Werken in de zomer

 

Zoals hierboven te zien is, werken we nog steeds lekker door op Fort Uitermeer! Op de linkerfoto geven Karel en Joep de pas geplante bomen water en staan ze rustig te wachten tot de boom “HO” zegt en dan gaan ze met de slang naar de volgende boom. Het water wordt uit de keerkom of de sluis opgepompt met een generator, en voor de aansluiting was Theo een stopcontact aan het maken op een van de lichtpunten.

 

Op de rechterfoto is Piet druk aan het werk om het gras te maaien, nu nog met een bosmaaier, maar volgend jaar gaan we leren werken met een zeis! Geluidloos en daarbij hoort het “haren”.

Een zeis moet namelijk vlijmscherp zijn. Doordat de maaiers stenen raken bij het zeisen beschadigd de mes. Daarom wordt een zeis gehaard (geslepen)

De oude es die een paar weken geleden een flinke tak had laten vallen tijdens een forse storm/regenbui moest helaas helemaal omgehakt worden. De restanten zorgen voor een natuurlijke afscheiding op het terrein.

 

Al het gemaaide gras harken we bij elkaar en brengen we naar de composthoop.

 

En deze week de eerste roodborsten geringd

 

Op Uitermeer zie je het hele jaar door roodborsten. Ineens zitten ze op een paaltje of takje en vliegen het bos weer in. André heeft nieuwe nestkasten gemaakt, voor de grauwe vliegenvangers en die hebben we opgehangen in het bos. Een paar weken geleden zagen we een nogal uitpuilend nest erin zitten. De week erop lagen er eieren en de week daarop vloog er een roodborst af! Wat een verrassing! Dit is een tweede legsel, want roodborsten beginnen eerder met hun nesten, maar dan in een boom of struik! En in de andere grauwe vliegenvanger- nestkast broedt ook nog een roodborstje, met 5 eieren. Verder zijn we bezig met de voorbereidselen voor het plaatsen van een huiszwaluwentil:

 

huiszwaluwentil                                           huiszwaluwnest onder dak

Het aantal broedplekken voor huiszwaluwen neemt af, dus zijn er andere oplossingen bedacht. In de buurt van Fort Uitermeer zijn huiszwaluwen aan het broeden, dus gaan we zorgen dat er voor hun meer plekken komen. Er zijn kunstnesten aan de til en daar gaan de huiszwaluwen nesten bij bouwen. Wij zorgen voor een goede modderplek, zodat ze zelf kunnen bouwen! Volgend jaar!

 

Es                                                                                      de afgebroken tak

Vorig weekend tijdens de heftige regens is bij de ingang van Fort Uitermeer een grote tak van een oude es afgebroken. De brandweer is geweest om de tak van de parkeerplaatsen af te halen en in stukken te zagen. Wij hebben dinsdag met zagen en kniptangen alles nog kleiner te gemaakt en opgeruimd.

 

Grauwe vliegenvangers zijn geringd

 

Ongeveer 1 week oud                          Bijna 2 weken oud

Vorige week zijn onze grauwe vliegenvangers geringd door Rob en Wilma Moolenbeek, van de Vogelwerkgroep Gooi en omstreken.

Is dat nodig?

Voor het volgen van de vogels die bij ons broeden in het voorjaar en later weer wegtrekken naar b.v. Afrika, is het belangrijk om te weten hoe hun trekgedrag is. Vooral om te onderzoeken of de pleisterplaatsen onderweg vogelvriendelijk blijven en om die bewoners te laten zien hoe belangrijk dat gebied is voor trekkende vogels. Elke vogelsoort krijgt een passende ring.  Voordat de vogels werden geringd, konden we nog even rustig kijken hoe een oudervogel op een takje zat en elke kjeer snel even opvloog om een insect te vangen, prachtig!Zolas je hierboven ziet, is het verschil tussen de twee vogels groot. Toen we dinsdag onze normale nestcontrole deden, waren de grootste uitgevlogen!

 

pinken lopen in het weiland aan de overkant

Ondertussen hebben we het vorige week rustig aan gedaan, want het werd heet. De bomen kregen water, de parkeerplaats werd opgeruimd en rond 13 uur zijn we gestopt.

 

De zwanen hebben jongen

 

Onze knobbelzwaan heeft ruim een maand zitten broeden, en het heeft tot een prachtig resultaat geleid. 5 Jongen. Vorige week zat de hele familie op de oever totdat wij hun richting op liepen, moeder gleed in het water, de jongen er achteraan, vader sloot de rij.

 

Herik

De oevers rond de zwaaikom zijn bijna helemaal begroeid, nu zie je de gele bloemen van de herik erg veel, een eenjarige, zeer algemeen voorkomende plant van 30 tot 80 cm hoog.
Ze groeit op open, vochtige, zeer voedselrijke, omgewerkte grond in akkers en bermen, op dijken en braakliggende terreinen.Ik dacht dat het koolzaad was, maar Johnny dacht aan herik! Hij had gelijk!

 

En ook een klaproos in het groen

 

Dick en Piet bekijken de grasmaaier waar Dick het parkeerterrein mee heeft gemaaid. Er raakt wel eens een stukje plastic of touw tussen de wielen. En de kunst is om rechte stukken te maaien, de oever is niet handig, want, ja die loopt naar beneden af!

 

Marijke en Joop zijn bezig met het onderhoud van het pad naar het Paviljoen, rond de verlichting wordt de begroeiing weggehaald.

 

Inmiddels hebben we een aantal nesten van grauwe vliegenvangers, zowel in de nestkasten als in het wild. Dit is een van hun eieren.Grauwe vliegenvangers houden zich vooral op in bosranden en open bossen. Vanaf één of meerdere vaste uitkijkposten maken ze korte snelle vluchten achter vliegende insecten aan, die vaak in de lucht gevangen worden of van bladeren worden afgepikt. De grauwe vliegenvanger is grijsbruin van kleur en valt daardoor niet op. Zodra we in de buurt van een nestplek komen, vliegt de oudervogel af! Eind mei, begin juni zoeken ze hun nestplek. Op dit moment hebben we 4 vastgestelde nestplekken. Nu wachten op de jongen!

Hoe groen kan het zijn ……………………

 

Een maand geleden was het nog zo kaal, moet je nu even rondlopen op het terrein van Uitermeer : groen,groen,groener,groenst.  De kleine bomen die geplant zijn, doen het bijna allemaal!

 

En elke week krijgen ze water.  De spreeuwen zijn allemaal uitgevlogen. De meeste pimpel- en koolmezen ook en gisteren waren de boomklevers ook allemaal vertrokken uit de kast. Volgende week gaan we deze kasten allemaal leeg maken, want gisteren was het een veel te nat klusje!  En tot onze grote vreugde waren de grauwe vliegenvangers gearriveerd en hadden al nestjes gemaakt; in een van de nestkasten lag al een ei! Volgende keer laten we meer zien van deze schuwe vogel.

 

En dit nest vonden we zo maar in een van de plofhuizen! Er lag al een ei in. Welke vogel is hier gaan nestelen? We zoeken het uit.

 

Deze foto is van vorige week, de bijen vlogen druk heen en weer tussen de bloemen en de kasten. Gisteren bleven ze in de kasten, pas ’s middags zagen we ze weer vliegen.

 

Het vochtige weer zorgde voor een herfstige verrassing. Ook in de lente zie je dus paddenstoelen.

 

Jonge vogels, een wijngaardslak en een slagboom

 

Jonge boomklevers, onderin het nest liggen houtsnippers.

 

Jonge koolmezen, het nest is opgebouwd uit, mos, kleine strootjes, lekker warme wol en veertjes.Helaas hadden we gisteren ook een nestkast met 15 dode pimpelmezen. Gelukkig was dat het enige nest. In totaal lagen er nog 54 eieren en er waren 150 jonge vogels. De oudervogels waren druk aan het voeren en moedigden ons aan om snel te verdwijnen! Dat hebben we natuurlijk gedaan!

Vorige week liepen we ook onze nestkastenronde en werden we aangesproken door een mevrouw, met hond, zij had toch wel een heel grote slak op haar hand, wat was dat er voor een?

 

Een wijngaardslak, die heeft ze daarna samen met ons terug gezet. Ook vorige week, vroeg Johnny ons of we de broedende knobbelzwaan hadden gezien, nee, dus! Later ben ik terug gelopen om te kijken waar ze zat, helemaal tussen het riet en achter de bomen. Een foto leverde alleen maar een witte vlek op!

 

En gisteren werd er nog een slagboom verplaatst!

Boomplantdag

Ons graszaad komt op!

 

6 Soorten gras, dat is nu nog niet te zien, maar over een paar weken… En na een regenbuitje of 2, schiet het de grond uit!  André, Marijke en ik controleren ’s morgens eerst alle nestkasten. Laatste stand: 29 kasten bezet en 178 eieren! Van de bomklever, de pimpelmezen, de koolmezen en de spreeuwen! In een nestkast was een hoornaar bezig met het bouwen van een nest.  Op het terrein staat de Europese vogelkers in bloei en gisteren ook de meidoorn!

 

Europese vogelkers                                                    Meidoorn

De vlinders beleefden ook een prachtige zonnige dag, bonte zandoogjes en oranjetipjes dansten om elkaar heen.

 

Bont zandoogje                                           Oranjetipje

En dan staat er boven deze blog Boomplantdag!!!!  Ja, dat komt doordat we op een open plek hadden waar de graafmachine heen en weer had gereden. In het bos hebben we naar grotere jonge bomen gezocht van de Spaanse aak, de hazelaar en de meidoorn. Daarna zijn die in de grond gezet en nu worden ze heel goed verzorgd, met veel water! Dit is het resultaat:

 

                                                             Hazelaar

 

rechts een Spaanse aak

En tot besluit nog bloeiende daslook

 

Tulpen op Uitermeer

 

Als je langs de nieuwe paden loopt, vlakbij Plofhuis 7, kan je deze prachtige wilde tulpen zien, geplant door de leerlingen van de Kors Breijerschool in Weesp.

 

De koolmeesjes zijn druk bezig om hun nesten in de kasten maken. Ze vliegen eerst met mos, zodat het een lekker dikke laag wordt en daarna met zachter materiaal, wol bijvoorbeeld en als laatste de veertjes! Dan is het nest klaar! Zo hebben we gisteren al veel nestkasten gezien, sommige al met eieren (32 in totaal. Dus goed voelen tussen de veertjes of er al eieren tussen liggen.

 

Ja, wat is dit? Gevonden bij het opruimen van takken langs de paden!

 

sleedoorn langs het pad aan de Vecht

Even wat verder lopen, na het ooievaarsnest en dan zie je de sleedoorn bloeien, originele begroeiing van een fortomgeving, net als de meidoorn, die bloeit later.

 

En dan nog een vers klein koolwitje op een witte dovenetel. Dat heb ik gisteravond geleerd van Kars Veling, die een lezing over vlinders hield. Koolwitjes overwinteren als pop!

 

Zwaaikom en een roodborstje

 

Het water uit de Vecht stroomt de zwaaikom in. De eerste wilde eenden hebben het ook gezien en zijn al op zoek naar een nestplek. Waar nu nog de grond zwart is, komt gras, we zijn al een mooi grasmengsel aan het inzaaien: gewoon truisgras -  rote vossenstaart -  gewoon reukgras - bevertjes - kamgras -  schapengras - rood zwengras (van de Cruydthoeck).  Bovenaan, tegen de bosrand, zaaien we een bloemenmengsel, zeer aantrekkelijk voor bijen, vlinders en vogels.  De toegangsweg naar het Paviljoen Uit&Meer had heel wat gaten opgelopen door de zware wagens, die daar hebben gereden, voor de wederopbouw, dus de gaten moesten worden opgevuld.

 

En daarnaast konden er weer takkenrillen worden verhoogd, stenen worden geruimd en de natuur op het terrein wordt steeds meer wakker. Een roodborst zoekt insecten tussen de stenen en in de losse grond.

 

De katjes worden steeds dikker!

 

Zelfs een klein hoefblad op een oude meerpaal in de fortgracht.

De blauwe scilla’s laten hun mooie, blauwe kleuren zien.

En tot slot nog een trilzwam op een tak!

 

Op de bank

Het heeft even geduurd, maar dan heb je ook wat!  Vandaag was het eindelijk zover, de bank kon op haar plaats worden gezet! Tijdens de werkzaamheden liepen er twee wandelaars langs die wel op de bank op de Uitermeer-Expres rondgereden wilden worden, maar helaas, aan dat verzoek kon niet worden voldaan.

Wondertje tussen de oude bladeren

Na de 1e nestkasten-controle-route hadden we er een op de grond en een in het water gevonden, dus die moesten weer worden opgehangen!

De takkenrillen zijn hersteld en opgehoogd. De paden zijn van verse houtsnippers voorzien en we hebben tussen het werk door weer met veel plezier het nieuwe Paviljoen kunnen bekijken!

Op het terrein zijn nieuwe bomen geplant, waar bijen en vlinders heel blij mee zullen zijn:

Vroeg bloeiende hazelaar                                  Bijenboom: voor bijen en vlinders

Wij, de vrijwilligers, waren niet de enigen die aan het werk waren:

En als laatste, toch nog wat meer voorjaar:

 

Voorjaar?

Toen ik dinsdag het terrein op reed, knalden de sneeuwklokjes me tegemoet!

En toen we allemaal aan het werk gingen, heb ik nog even goed gekeken wat er nog meer boven de grond kwam!

Krokus                                                      Tulp                                            Aronskelk

Onderweg hebben we de prullenbakken geleegd en weer van schone zakken voorzien. 

Ook was ik op zoek naar een nestkast die ik niet meer aan de boom zag hangen. Gevonden, op de grond lag nummer 15. Die hebben we meegenomen en volgende week kan die weer op een andere plek worden opgehangen! Op naar het nieuwe broedseizoen!

Wezel?!

Lekker koffie gedronken en daarna gaan we aan de slag. Ik sta voor het raam van het Infocentrum te kijken richting water en zie ineens iets snel bewegen op de grond! Winterkoning, Eekhoorn, nee een wezel! Op en onder de blaadjes, heel druk! Aan de korte staart herkende ik de wezel!

De wezel is ons kleinste roofdier. In het veld kun je hem soms zien als een razendsnel rank roofdiertje, dat bijvoorbeeld eventjes in zicht rechtuit of zigzaggend over een pad rent om dan snel weer in de dichte kruidlaag of in het hoge gras te verdwijnen. Het heeft een korte (wip)staart van circa 4 cm lang. De wezel is voornamelijk dagactief met regelmatige rustperioden; ‘s nachts lijkt hij minder actief te zijn. Rustplaatsen liggen vooral in de holten van prooidieren of, in een houtstapel, hooiberg onder een takkenhoop of in een hol. Aan het werk! John en Dick zijn aan de slag gegaan met de bank, die is al een tijd klaar, maar zit nog niet in elkaar!

Aan het eind van de ochtend blijkt dat de bank weer uit elkaar moet, want zo is het nog niet goed! Piet gaat assisteren en ja, dan lukt het!

Gelukkig kan er ook weer worden gehakdels, daar gaan Joep, Marijke (fotograaf) en later ook Dick mee aan de slag

weer een lekkere werkdag

 

Al weer paddenstoelen?

Vandaag hebben we een takkenril verplaatst, nou, ja, een deel ervan en terwijl we daarmee bezig waren, zagen we ineens een hele groep prachtig gekleurde paddenstoelen, een halve heksenkring.

                                                              roodbruine schijnridderzwam

Bij Plofhuis 7 was André bezig met het ophangen van een posterkast, in de kleuren van zijn eigen huis. Het paste er heel goed bij! En het programma hangt er prachtig in!

Op de plek van het Paviljoen waren mensen (professioneel) bezig met het voorbereiden van de wederopbouw. Weer een stap verder naar de herrijzenis!

Om voor de spreeuwen weer een degelijke nestkast te hebben, met bodem (per ongeluk doormidden geslagen bij het schoonmaken van de nestkast), hebben we nummer 39 weer op kunnen hangen.

Een voorbeeld van dood hout, dat leeft, vonden we naast Plofhuis 15, vol gaten en gangen van allerlei bewoners.

Wilgen knotten en meer

Gelukkig was het goed weer om buiten bezig te zijn. De wilgen moeten worden geknot op het terrein, dus Karel en Piet staan druk te