Blog

Pluizen, een ooievaar en een katje

Dinsdagavond 27 februari hebben we met een hele groep braakballen uitgeplozen. Op Uitermeer zijn dat de braakballen van de kerkuil die in het Torenfort zit. De kerkuil grijpt de prooi met haar/zijn krachtige klauwen waarbij de muis door de kracht, als van een bankschroef, vrijwel altijd meteen dood is. Op de plek waar de kerkuil vaak zit braakt zij/hij de resten van de muis uit, met huid en haar. Samen met stadsecoloog Geert Timmermans, veldbioloog Edo Goverse en andere specialisten hebben we deze prooien gevonden en gedetermineerd:

Bosspitsmuis               15  
Dwergspitsmuis                                   
Veldmuis                            57
Aardmuis                                               19   
Dwergmuis                         6
Bosmuis                                              17      
Bruine rat                              1  
Huismus                                2  
                         
Aantal prooidieren         118 
Aantal soorten                             8  

Tot onze grote blijdschap komt er steeds een ooievaar kijken op ‘ons’ nest, wie weet komt er een tweede bij en gaat er verder gebouwd worden aan het nest!

Hierboven zie je de katjes van de hazelaar, een inheemse boom, de mannelijke katjes gaan bij zonnig weer open en de wind stuift het zaad weg en moet de vrouwelijke katjes gaan bevruchten. Het is even zoeken om de vrouwelijke katjes te vinden, want ze zijn klein! Er staan heel wat hazelaars op Uitermeer!

De nieuwe steenuilenkast hangt en eronder hebben Andre en Werner een dikke tak aan de bomen vastgemaakt, waar de steenuilen op kunnen zitten!

Lentebodes en slapende vleermuizen

Als je het terrein oploopt, zie je overal in het bos de sneeuwklokjes verschijnen, sommige zijn alleen nog potloodjes en andere zijn al helemaal een bloeiend boeket!

Gisteren was het weer tijd om de ijsvogelwand schoon te maken, de twee gangen met een schepje en krabber goed uitkrabben. De spinnenwebben weg, steentjes eruit en dan kan de ijsvogel verder zelf weer aan het werk!

Vlakbij het Infocentrum zijn Joop, Theo en René bezig met scheppen, de voorschepper, de oplegger en de opschepper. Daarna zijn de randen weer in het zicht en de blaadjes en aarde weer lekker in het bos geschept!

In de werkplaats zijn Lieuwe en Willem bezig om een tweede luchtverversingskoker te maken voor Plofhuis 7.

Als we langs het pad, voorbij de broeihoop lopen, zien we prachtige krokusjes zomaar in het gras, weggegooid met een kluitje aarde?

En tot slot nog even het nieuws over de vleermuizentelling in het Torenfort en de kanonremise op 26 Januari 2024. Samen met Annemieke Ouwehand, Renske Diek, Hans Boekhoff, stagiair Auke en Marlies zijn alle ruimtes bekeken! Uit het verslag Van Annemiek Ouwehand:

‘Fort Uitermeer wordt sinds 1992 geteld op winterslapende vleermuizen. In de remise zijn 8 watervleermuizen, 2 gewone grootoorvleermuizen en 1 baardvleermuis aangetroffen. Het torenfort bevatte tot onze aangename verrassing 3 watervleermuizen en 1 gewone grootoorvleermuis. De trend van overwinterende vleermuizen ontwikkelt zich vanaf 2016 positief.”

Annemieke gaat op 26 maart in Plofhuis 7 om 20 uur een natuurlezing geven over VLEERMUIZEN. Dan laat ze ook zien hoe en waar ze slapen op Uitermeer.

Verrassingen

Er was een es omgevallen en er zat een nestkast aan vast! Wij eropaf. Het bleek de steenuilenkast te zijn! Tijdens de broedperiode hebben we nog gecontroleerd of er spreeuwen in hadden gebroed, maar niet dit jaar! En later heeft een wespenkoningin of een hoornaar koningin een enorm nest erin gemaakt!

Zoals je hierboven kunt zien, zat de ingang al vol en daarna de hele kast erachter! Voorzichtig heeft André de hele kast van de boom gehaald en meegenomen naar het Infocentrum. Daar heb ik alles eruit gehaald.

Je kunt hierboven heel goed zien wat een lagen het zijn! Prachtig om te zien. Alle wespen/hoornaars zijn al een tijdje dood. De koningin heeft een overwinteringsplek gezocht en volgend jaar gaat ze weer een nieuw nest maken. André gaat nu een hele nieuwe kast maken met een opening zodat de boommarter er niet in kan gaan als er gebroed wordt.

En dan wordt er geknot bij de takkenril. Ooit hebben we om het hek van de Provincie aan het zicht te onttrekken, een aantal wilgentakken in de grond gestoken en daar een takkenril tussen gemaakt. De takken zijn uit gaan lopen en inmiddels zijn ze flink gegroeid. Dus knotten en weer in de takkenril leggen! Theo, Joop en Joep zijn er flink mee bezig!

Bij het nalopen van alle nestkasten om te kijken of er reparaties nodig zijn, waren we deze spreeuwenkast tegen gekomen, met een kapot dak. Hup, André maakt een nieuw dak en dan is deze kast weer helemaal klaar!

In de zon, na een beetje vorst op een boomstam

Natuurzin

Dinsdag 14 november gaf Marieke Schatteleijn, boswachter Staatsbosbeheer en schrijver van het boek Natuur(zin), een prachtige lezing en maakte ons duidelijk hoe belangrijk de natuur voor ons is. Geuren en beelden vertellen onze hersenen dat ze tot rust kunnen komen. En wie wil dat nu niet?

Eikebladgallen gevonden op het terrein. Als je er een doorsnijdt, vind je kleine kamertjes met onvolwassen larven van galwespen. Er komt in november of december een wespje uit. Die gaat weer op zoek naar kleine slapende eikeknoppen en legt daarin een eitje en dat wordt weer een galappeltje. Andere galwespen maken ook gebruik van een galappeltje, zo kan het zijn dat er meerdere larven in zitten.

Op het terrein hebben we ook meerdere paddenstoelen gevonden. Op een boomstam of gewoon in de grond. Veel paddenstoelen gebruiken dode bomen, planten of dieren als voedsel. Op een omgevallen boomstam zie je dan ook de mooiste paddenstoelen. Samen met bacteriën en kleine dieren, bijvoorbeeld regenwormen, maken de zwammen van het dode hout humus.

Deze afgelopen weken hebben we alle kasten bekeken of ze nog steeds goed hangen, of er een nieuw dak of een nieuwe bodem gemaakt moet worden. Controleweken dus. En lekker buiten!

 

Het insectenhotel hangt en meerrrr

Gisteren was het zo ver, het insectenhotel hangt aan de muur van de werkplaats. Je ziet de zon schijnen, dus is dit een goede plek! Volgende week gaan we kijken of er gaatjes dicht zijn!

De takkenrillen worden opgehoogd nadat een aantal bomen is gesnoeid. Nou, er is plek genoeg, want alle takkenrillen klinken in!

Onze huiszwaluwentil staat er alweer 2 ½ jaar en het leek alsof de lokgeluiden niet meer werden afgespeeld! Dus een paar weken geleden zijn Piet en André al gaan kijken of er iets mis was. Er zat een draadje los, dat is simpel. Dan was de vraag, doet de accu het nog wel? Die moest dus worden doorgemeten! Gisteren een flinke steiger gebouwd en daarna doormeten! De accu was in orde. De klok liep een half uur achter, maar dat geeft niet! Om 21:30 uur heb ik rustig op Dicks bank zitten wachten op de zwaluwgeluiden! Ja, prachtig, 3 minuten lang, weer even zomer! En volgend jaar hopen we dat ze hier ook gaan broeden!

Plons, hoor ik ineens naast me, dan zie ik een meerkoet in het water, die zat dus even lekker rustig op de kant totdat ik langs liep!

Aronskelken en herfsttijlozen

In het bos staan de vruchten van de aronskelk felrood te schitteren! Vogels zijn de belangrijkste verspreiders maar ook andere dieren verslepen of eten de bessen. Soms valt de kolf met bessen gewoon om en ontstaat er een 'nest' van zaailingen.

Deze cichorei vonden we bloeiend vlakbij het parkeerterrein. In de 2e wereldoorlog werden de wortels gemalen en had men surrogaatkoffie. De Brusselse tuinman Brèxier ontdekte in 1845 dat als cichoreiwortels in het donker uitlopen er witlof ontstaat. Witlof is dus eigenlijk gewoon de eerste scheut van de cichoreiplant, die door gebrek aan licht geen bladgroen heeft gevormd en daardoor wit is gebleven.

Het insectenhotel groeit nu met bamboestokjes. André zaagt ze op maat, wij schuren en daarna duwt André ze tussen de blokken hout! Gisteren werd de laatste hand eraan gelegd, dus volgende week wordt het hotel opgehangen en kunnen de insecten er eieren in leggen!

Parende kleine koolwitjes!

Sedums en watermunt. Bij het Torenfort groeien deze planten.

Heel vroeg in de morgen! Foto van Jur!

De bank van Dick Baart

Om te laten zien dat Dick nog steeds op Uitermeer is, heeft zijn familie deze prachtige bank neergezet!

Nog steeds is Theo bezig om alle grassen van de kademuur te halen, op de knieën en met veel geduld, steeds een stukje verder. Week na week!

Werner en André zijn bezig om het insectenhotel helemaal af te maken, want ze boren de gaten in de blokken hout. Als laatste worden de blokken aan de achterkant allemaal vastgezet. Wordt vervolgd!

Op de paal staat het wilgeroosje te bloeien in de oude haven.

Deze enorme bovist zagen we afgelopen dinsdag! Enorm! Het is een buikzwam en die heet zo, omdat de sporen binnenin worden gevormd. Als de sporen rijp zijn, scheuren ze een beetje open, zodat de sporenwolken door de wind verspreid kunnen worden. Niet voor niets heet deze paddenstoel reuzenbovist.

Bezoekers in de sloot.

Zomerse taferelen

Op het moment is het gras rond de sluis en de keerkom behoorlijk gegroeid, dus zijn Jur en René hard bezig om het gras te maaien. Een weekje laten liggen en dan al het gras opruimen!

En in de sluis bloeien nu de waterlelies, wat een plaatje!

Zoek de familie meerkoet

Op de kademuur groeien allerlei vetplanten tussen de stenen. Het graas halen we er tussen uit, maar deze juweeltjes laten we natuurlijk staan!

De laatste spreeuwen, wat zijn ze al groot, die zijn volgende week gevlogen!

Insectenhotel en meer natuur

Dat wordt een mooie plek voor de insecten die op Uitermeer rondvliegen, er kunnen heel wat eitjes in! André is de maker, nog wat blokken en gaten erbij en dan kan het naar buiten!

Vlakbij de prachtige spreeuwenjongen hierboven, is een wilde roos in de es geklommen. Als je kijkt in het nest, zie je daar o.a. een prachtige veer van een wilde eend, om het lekker zacht in het nest te maken! Deze spreeuwen zijn wat later uit het ei gekomen, want later gelegd! Alle ander spreeuwen zijn al uitgevlogen!

Toen we vorige week heel voorzichtig elke spreeuwenkast bekeken, hebben we eerst een zakdoek in het vlieggat gedaan, want dan schrikken ze niet van ons en knallen uit de kast terwijl ze nog te jong zijn. Bij de laatste kast hadden we ook weer prachtige grote jongen gezien, klaar om uit te vliegen! André trekt de zakdoek eruit en hup, hup, hup, alle vijf vliegen ze uit!

Op de eerste foto is een pimpelmezennest te zien met nog 1 ei ertussen. Dat ei huppelde tussen de mezen door. Deze week waren alle jongen weg, alleen het ei lag nog in het nest. Ook de koolmezen op de 2e foto waren klaar om uit te vliegen. Op de 3e foto zijn mezen te zien, we weten nog niet welke, ze zaten in een boomkruiperkast!

Nieuwe broeihopen en jonge vogels

Half april was het tijd om de broeihopen te openen, te controleren op ringslangeieren en opnieuw te beginnen. Helaas hebben we geen eieren gevonden, dus op voor de nieuwe hopen! Eerst takken, dan maaisel, haksel, oude bladeren en verse paardenmest. Dan alles herhalen totdat de hoop ruim 1 meter is!

Om de broei op gang te brengen, hebben we beide hopen, 2 weken lang afgedekt met zeil en afgelopen dinsdag, het zeil eraf en vers maaisel erop! Het was lekker warm in de hoop!

Toen we in het bos tussen de nestkasten liepen, zagen we prachtig daslook bloeien. Ze heeft een sterke uiengeur en gaat steeds meer oppervlak in het bos bedekken. En afgelopen week stonden ook de boshyacinten te bloeien! Elk jaar worden het er meer!

Hier is Dick Baart (links) lekker aan het werk, onze oudste medeklusser. Twee weken geleden is hij op de leeftijd van 90 jaar overleden. Hij was een enorme stimulans en kende allerlei mensen zodat hij altijd wel een oplossing vond voor een werkprobleem op Uitermeer. Hij was ook de stuurman bij het sloeproeien van de mannen van Uiteraard/Uitermeer.

Afgelopen dinsdag hadden we de eerste jonge vogels. Zoals je hierboven ziet, het nest van de spreeuw is bekleed met riet en veren. Dat van de pimpelmezen met mos en veren!

Dit is een gesnoeide tak van een wilg, gewoon zo! in de grond gezet. Na een paar weken loopt de tak uit! En is een knotwilg in wording!

Voor de eenden

Eindelijk was het zover, we gaan de eendennestkast plaatsen. Eerst hebben René en Piet de boot opgehaald. Wij zijn met de nestkast naar de fortgracht gelopen. Ik heb een waadbroek aangetrokken zodat ik de kast vast kan houden vanaf het water.Zoals je hierboven ziet, ging de paal goed de grond in onder Piets krachtige hamerslagen!

Op dit moment hebben we 2 merelnesten in grauwe vliegenvangerkasten. De eerste heeft het nest heel ruim opgebouwd en de tweede heeft er een prachtige kom van gemaakt. Er zit ook al een merel te broeden.

Links heeft een mees veeeel paardenhaar gebruikt voor de bodem van de nestkast en in de grauwe vliegenvangerkast, rechts, heeft een winterkoning een prachtig nest gebouwd met een kleine invliegopening!

Een vrolijk zingende roodborst vertelt dat hij hier een heel mooi territorium heeft!

Tsja, de naam pinksterbloem: de koeien gaan rond deze tijd met hun kalveren (pinken) de wei in. In het Engels heet deze plant de Cuckoo-flower, ofwel de ‘koekoeksbloem’. Dit zou te maken kunnen hebben met de komst van de eerste koekoek.

Voorjaar kondigt zich aan

 Wat een entree als je het terrein op komt, de sleedoorn laat zien dat de lente in aantocht is! Na de bloei beginnen de vruchten zich te ontwikkelen, een soort blauwe ‘kersen’. De bijen, vlinders en vogels zijn er dol op! Deze soort staat vaak in hagen of in een houtwal. Door het licht vertakte wortelstelsel houdt de struik op hellingen de grond goed vast! Daarnaast de scilla’s, een blauwe pracht in het bos. En dan de lenteklokjes, tussen de sneeuwklokjes.

 

Recht tegenover het torenfort staan de meiklokjes te bloeien, langs het water. Vlakbij de brug hebben we het eerste raapzaad gezien en op de helling langs de keerkom stond veel klein hoefblad. Kortom een weelde van bloemen op het terrein.

André en Werner hebben mooie nieuwe (van restmateriaal) grote spreeuwenkasten gemaakt en die moeten gebeitst worden. We krijgen instructies.

Een van onze eerste klussers en ook een sloepstuurman, is afgelopen dinsdag 90 jaar geworden, hij heeft ons laten genieten van een heerlijke taart:

Deze dinsdag was het voor een deel ook trottoirbandschoonmaakdag! De randen zijn weer vrij!

Een van de vogels was alvast begonnen aan een nest, volgende week gaan we kijken of we kunnen zien welke vogel dit was????

En nog een bosbewoner heeft ontdekt dat de temperaturen weer omhooggaan, onze wijngaardslak.

Braakballen pluizen en de cameraval

Elk jaar komt Edo Govers (RAVON) de braakballen van de kerkuil in het torenfort, ophalen. Daarna worden ze uitgepluisd om te bekijken wat de kerkuil zoal vindt op het terrein of in de buurt. Wij hebben het al vaker over gehad om mee te gaan pluizen, dus dit jaar was het zo ver! De pluisploeg bestaat uit zeer ervaren mensen en mensen die zo af en toe meedoen en de totaal onervarenen! We waren met 16 mensen. Marijke, André, Henk en ik waren totaal onervaren en zeer gemotiveerd om te ontdekken wat er allemaal in de braakballen zat!

Zoals je op de foto’s al kunt zien, loepjes, boekjes, sterke lampen, alles staat klaar om de allerkleinste kaakjes te bekijken!Het was een prachtige ervaring, volgend jaar doen we weer mee!

Een boom groeit helemaal om een hek heen en zorgt dat de sapstromen gewoon door kunnen gaan, want de buis is ingekapseld. Deze actie kwamen we tegen toen we de cameraval vlak achter het Infocentrum neerzetten.

En op 12 februari om 4:28 kwam een vos langs.

 

Winters werken en een rondleiding

Op Uitermeer worden regelmatig rondleidingen gegeven en altijd proberen de rondleiders nieuwe informatie toe te voegen. Aangezien wij als vrijwilligers graag op de hoogte blijven van nieuwe informatie, heeft Theo Verbruggen ons vorige maand een rondleiding gegeven, zeer boeiend!

Even was er een beetje winter en was er een stuk van de Vecht bevroren, de ganzen liepen eroverheen. Voor het torenfort was een wak. En langs het pad naar de stenen brug lagen de berijpte rozenbottels. Kortom even een winterse wandeling!

In de winter gaan we ook aan de slag met het repareren en het vernieuwen van nestkasten. Hierboven zie je allerlei kasten. En buiten kan lekker gebouwd en gezaagd worden!

Voor de eenden en een cameraval

Omdat het aantal wilde eenden afneemt, hebben we een broedplek voor de eenden gekocht. André heeft hem helemaal stevig gemaakt en geschilderd, zodat ie een aantal jaren mee kan. Hierboven zie je ook een trappetje, maar diat wordt vervangen, want op deze manier kunnen er ook ratten bij komen! Ook krijgen we van Dick nog een eendenbroedmand! Dus dan zijn er twee broedplekken!

Tijdens het verzamelen van braakballen - voor de jaarlijkse studie van wat de kerkuil allemaal vangt op Uitermeer - vonden we ook 2 mooie ruiveren. Edo Govers van Ravon (voor de bescherming van reptielen, amfibieën en vissen) gaat ze met een groep uitpluizen. Dus dan kan ik een lijst met prooien in de blog verwerken!

Om te zien welke dieren er allemaal ’s nachts, in de schemering en overdag op Uitermeer rondlopen, hebben we een cameraval geplaatst. Het sardineblikje is een beetje geopend, zodat de geur dieren animeert om langs te lopen. Volgende week gaan we zien wie er langs zijn geweest!

De bladeren hebben een mooie plek gevonden om te zitten.

Herfstbeelden

Vroeg in de ochtend gaat Jur, een van onze vrijwilligers, altijd met de hond wandelen op Uitermeer. Hij maakt deze sfeervolle foto!

Nog wat inktzwammen in 3 stadia: net boven de grond, flink groot en al wat ouder, de zijkanten van de hoed krullen op.

In de trekvaart zwom deze familie zwaan, helemaal compleet, op zoek naar lekkere hapjes.

Nog een foto van Jur, een prachtig spinnenweb in het prille zonlicht!

Genieten terwijl je werkt!

Veel paddenstoelen

Gisteren liepen we het hele terrein over op zoek naar alle paddenstoelen, de eerste zagen we toen we naar het parkeerterrein liepen om de vuilnisbakken te legen, op een boomstam:

Op het parkeerterrein waren Johnny en Karel bezig om maaisel op te ruimen.

Daarna zijn we de heuvel achter het Paviljoen opgelopen en ook daar waren veel paddenstoelen en een mooi hangmatspinnenweb:

Hangmatspinnen maken een web als een vangnet, met een kleverige bovenkant. Ze kunnen er dus bijvoorbeeld springende insecten in vangen. Ze lopen zelf langs de ónderkant van hun web. Dat is de niet klevende kant. Handig verzonnen! En even iets heel anders: twee weken geleden vlogen 2 ijsvogels rond de keerkom om visjes te vangen! Nu paddenstoelen rond de keerkom:

Heerlijke werkdag met een lekker zonnetje!

Dood en leven

Op 2 augustus kwam Pascal Gijsen om de jonge kerkuilen te ringen; tot zijn schrik zag hij alleen maar spinnenwebben in de kast en een hoopje leer. Helaas de 5 jonge kerkuilen waren er niet meer.De dag ervoor en ook die ochtend zagen we nog een kerkuil wegvliegen uit het Fort. Waarschijnlijk is de vrouwtjesuil omgekomen en de man heeft het voeren niet kunnen overnemen. Ook lag er nog een ei in de kast, met een prachtig embryo. Helaas kan dit ook gebeuren en hopen we dat de kerkuilman volgend jaar of het jaar daarna een nieuwe vrouw vindt en dat de kast weer bezet gaat worden.

In een grauwe vliegenvangerkast had een merel haar nest gemaakt en daar eieren in gelegd, hierboven zie je de uitpuilende kast en de twee kleine jongen. Drie weken later waren de merels succesvol uitgevlogen!

Op de kanonremise zijn vorig jaar heel veel bramen en jonge boompjes uit het dak getrokken, zodat de sedums meer ruimte zouden krijgen. En zoals je ziet, het is weer een prachtig sedumtapijt! Elke week wordt het dak opnieuw bezocht om braam en boom te verwijderen!

Op het moment staan er veel herfsttijlozen overal in het bos. De plantlijkt veel op een krokus. Maarbloeit in de herfst en is bladloos. Het blad verschijnt wel in het voorjaar, maar sterft af voordat de plant in bloei komt. Een andere Nederlandse benaming is naakte begijn.

De bloem bestaat uit een bloeikolf met een schutblad. Sommige geuren en anderen niet. De vrucht is een tros helder oranje of rode bessen. 

Bijen, nesten en modder

Op het terrein staan bijenkasten van meerdere imkers. Toen Piet vlakbij de composthoop was, zag hij ineens deze prachtige zwerm hangen! Terug bij het Infocentrum vertelde hij over deze ‘happening’.Joop heeft meteen een van de imkers gebeld en die heeft de zwerm gevangen en in een kast gedaan! Zo hadden ze ineens weer een huis.

Als de jongen uit zijn gevlogen, halen we het nest uit de kast. Hierboven is een nest van de grauwe vliegenvangers en het zat in een kleine kubuskast. Toen André het eruit haalde, zagen we een libelle, die was door de jongen opgegeten.

Rechts is een nest van 5 grauwe vliegenvangers die net zijn geringd door Rob Moolenbeek. Marijke houdt ze even in de hand en geeft ze aan André die ze in de kast terg doet. Vorige week was het nest leeg, ze waren uitgevlogen!

Ook de ijsvogelwand moet af en toe worden gecontroleerd, ook al is er nog niet in gebroed. Even de gaten schoonkrabben en wie weet, komt er een ijsvogel langs en begint nog een nest! Of ontdekt het en gaat er volgend seizoen in broeden!

Laatste klus van de dag: de modderplek voor echte nesten van de huiszwaluw! Ook al zitten er nog geen huiszwaluwen in de til, we zorgen toch voor een modderplek, want anders neemt het riet de plaats in!

Planten op de sluis en uilen

Vorige week liep er iemand op de sluis heen en weer en bekeek met veel interesse allerlei planten. Bij de keerkom zagen we hem ook alle planten bekijken. Hij stelde zich voor, hij is bioloog en bekijkt elk jaar welke planten er hier voorkomen. En hij heeft ons geleerd dat het zachte vetkruid, zie foto, hierboven, heel weinig voorkomt, maar op de sluis heel veel. Het wortelt niet tussen het cement, dus het breekt de voegen niet af. Nu gaan we ervoor zorgen dat het zich blijft vermeerderen.

En dan zie je nog meer leuke planten op de sluis!

Hierboven hebben grauwe vliegenvanger een nest gebouwd, voorin de kast, er lagen 4 jongen in en afgelopen dinsdag heeft Rob Moolenbeek ze geringd! Prachtig! Er zijn er nog meer, nog 12 die net zo groot zijn en nog 10 kleinere!

Hierboven zie je 5 jonge kerkuilen uit de kerkuilenkast in het Torenfort.Afgelopen dinsdag heeft Pascal Gijsen, deskundige uilen, roofvogels en ook ringer van de Vogelwerkgroep Gooi- en Vechtstreek, gekeken of er kerkuilen in de kast zaten en of ze jongen hebben! Ja, dus! De kleinste was 14 gram, de grootste meer dan 100 gram! Zodra mevrouw kerkuil een ei heeft gelegd, gaat ze broeden, vandaar het grote verschil in grootte en gewicht. Ze blijven ongeveer 60 dagen in de kast en vliegen dan uit! Wat een prachtresultaat!

Alles wat groeit en bloeit

Pal voor het Infocentrum groeit ‘zwarte kervel’, een kruidachtige plant uit de schermbloemenfamilie. De botanische naam Smyrnium is afgeleid van het Oudgriekse 'smyrnion' en verwijst naar de geur, de naam betekent dan ook 'sterk ruikend'.

Look zonder look en fluitenkruid, in het gras bij het torenfort. Al zoekende naar deze twee witbloeiers. Kwam ik tegen dat je van ‘look zonder look’ ook lekkere pesto kunt maken.

Deze grauwe vliegenvangerkast wordt dubbel gebruikt, bovenop zit een winterkoningnest en in de kast zit het nest van de grauwe vliegenvanger. De winterkoning had er al 5 eieren in gelegd. Nu nog de grauwe vliegenvanger!

En dat een ander winterkoninkje ook een grauwe vliegenvangerkast gebruikt, zie je hieronder, de jongen zijn al vrij groot!

Terwijl wij alle nestkasten aflopen, zijn de andere vrijwilligers bezig met al het hout van de storm kleiner te maken en te hakselen voor de paden. En grotere takken gaan op de takkenrillen!

Deze pimpelmezen vliegen in de komende week uit! Hun ouders hadden een boomkruiperkast uitgezocht om een nest in te maken.

André heeft een nieuw model boomkruiperkast gemaakt met 2 openingen bovenin. En onderin spijlen waarop het nestmateriaal kan worden gelegd. De kast hangt direct tegen de boom aan. Boomkruipers maken vaak een nest onder een afstekend stuk boomschors, een kleine ruimte, met ook aan de onderkant een opening.

 

Deze week waren alle spreeuwen al uitgevlogen en ook een aantal kool- en pimpelmezen. De grauwe vliegenvangers beginnen net! We worden elke week weer verrast!

Vlinders en vogels en bloemen

Op het moment vliegen er heel wat oranjetipjes op Uitermeer, zij gebruiken judaspenning en pinksterbloem om hun eitjes op te leggen. Het zijn er meer dan vorig jaar, dus wie weet, worden het er nog meer volgend jaar!

Bij het onderhoud van het hek om een gastank kwamen René en Piet dit prachtige nestje tegen in de klimop. Het heeft wat zoekwerk opgeleverd, maar uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat het van een heggemus was, want Joep had haar van het nest zien afvliegen! Klein spits snaveltje en beige van kleur!

Ja, gisteren waren de eerste jongen uit het ei gekomen; wat een kale, kleine vogels. Nu hebben de oudervogels het heel druk! Ze vliegen af en aan om de snavels met insecten te vullen! Daarvan vlogen er genoeg rond op Uitermeer!

En gisteren hebben we ook alle nestkasten bezocht, want ook de grauwe vliegenvangers zijn terug uit Afrika. André had op waarneming.nl gezien dat er al 4 op Uitermeer waren gemeld, door 4 verschillende spotters. Ook een winterkoning vindt deze nestkast voor de grauwe vliegenvangers, een prima onderkomen voor een nest, er lagen al 6 eieren in. 

Prachtige buitendag weer!

Gluren in de nestkasten

Gisteren was het prachtig weer en dat konden we zien aan de voortgang in de nestkasten, meer beginners, meer nesten die bijna klaar waren en meer eieren! Aan de rand van het gebied hebben we alle spreeuwenkasten hangen; in een van de luxere, was een koolmees begonnen met een nest, veeeel mos! Maar gisteren lagen er stukjes riet bovenop, de spreeuw heeft het waarschijnlijk overgenomen!

Omdat onze huidige ladder al flink oud is, mochten we een nieuwe ladder kopen, deze keer een fruitladder. Die is bovenaan veel smaller, waardoor de ladder ook goed tegen dunnere bomen kan worden gezet.

Vorige week kwamen we weer oude bekenden tegen, namelijk de wijngaardslakken, 2 zelfs!

Nog eens over de wilde tulp (Tulipa sylvestris): deze komt uit het Middellandse zeegebied, uit Bologna, Noord-Italië en Montpellier, Zuid-Frankrijk. Via botanici zijn de tulpen in tuinen terechtgekomen en later ontsnapt naar de natuur via haar uitlopers. In de 2e helft van de 16e eeuw zijn de wilde tulpen hier al geïntroduceerd.

Tot slot van de dag hebben we een cameraval bij de kerkuilenkast opgehangen, zodat we kunnen zien of de kerkuil de kast gaat gebruiken! Natuurlijk moet je even kijken of de camera op beweging reageert, dus Joop heeft wat stokken omhoog gegooid!

Over 2 weken hoop ik meer te kunnen vertellen over deze actie!

Voor vleermuizen en ringslangen

Vorige week hebben André en Werner een vleermuizenkast opgehangen die ons cadeau was gedaan. We weten dat ze straks weer rond gaan vliegen, dus nu zijn er boomholtes én een kast. Misschien zien we ze wel vliegen na afloop van een lezing?

Gistermiddag hebben we voor het eerst onze 2 broeihopen omgezet. Ruud en Werner hebben bij de manege Bleijenberg 2 aanhangers met paardenmest gehaald, wij zijn takken gaan verzamelen. Eerst hebben we heel voorzichtig de hoop afgebroken, want als de ringslang er eieren in heeft gelegd, kunnen we de lege hulzen vinden! Maar helaas, leeg! Daarna: takken, plantaardig materiaal, water, want alles is nogal droog, paardenmest en zo nog een paar lagen!

Volgend jaar gaan we weer kijken! Zodra ringslangen de plekken hebben gevonden, komen ze elk jaar terug!

Gisteren, 29 maart, hebben we ook onze eerste nestkastencontrole gedaan! 21 Kasten waren al in gebruik, dus de eerste strootjes bij de spreeuwen, veel mos en soms al veertjes bij de mezen en een boomklever had een nestkast van de mezen gevonden en daar heel dunne stukjes bast onderin gelegd!

Een nieuw ooievaarsnest komt op zijn plek

Prachtig! Gerard en Rainier hebben ervoor gezorgd dat het nieuwe nest op zijn plek terechtkwam, op tijd voor de ooievaars!

’s Morgens om 11 uur kwamen de mannen van Griffioen om de klus te klaren! Het oude nest moest eruit en daarna kon het nieuwe nest omhoog. Ook hadden we een zak met kleine takjes gevuld zodat de ooievaars al een bodempje voor hun nest hebben. Het spannendste moment was toch het moment dat het nest op zijn plek werd geduwd! 

Past het????? 

Natuurlijk, alles was goed gemeten! En nu nog de bewoners!

Langzaam maar zeker vinden we steeds meer bloemen onder de bomen. En als de zon schijnt, gaan de bloemen ook helemaal open.

Deze nestkast lag bij een omgewaaide boom, dus daar moesten we een nieuw plek voor vinden! En Werner, onze nieuwe vrijwilliger voor de nestkasten, kon meteen zijn kwaliteiten bewijzen!

En er lagen nog heel wat takken die gehakseld konden worden voor de paden! Zo was iedereen weer druk bezig op Uitermeer! De volgende keer laat ik onze nieuwe werkjassen zien!

Grote bomen waaien om door Eunice

Vorige week was er veel werk te doen na de storm Eunice. Een paar grote bomen waren omgevallen, een lag op de hoek van Plofhuis 2. Een andere was naast plofhuis 8 neergegaan. Veel takken op de grond, net als een aantal deksels van nestkasten. Overal op het terrein waren klussen te doen!

Gelukkig bleek dat Plofhuis 2 alleen aan de buitenkant beschadigd was, toen men binnen ging kijken, was daar niets aan de hand! En voorlopig zijn we nog steeds aan het opruimen!

Een meerkoetenpaar is op zoek naar nestgelegenheid, want het kunstwerk van vorig jaar is er niet meer.

Drie weken geleden hebben we alle nestkasten gecontroleerd op de achterste latten die op de boom zijn geschroefd. Die moeten natuurlijk stevig vastzitten als het broedseizoen begint. Hier en daar heeft André er een nieuwe lat opgezet. En daarna hebben we ze weer opgehangen. 

Op naar het nieuwe broedseizoen!

Van braakballen, een ooievaarsnest en een wilg

Op verzoek van Edo Goverse, die altijd de braakballen uit het Torenfort voor studie op komt halen, hebben André en ik eind december nog even de braakballen 2021 opgeraapt. Als je heel goed kijkt, zie je rechtsonder, op de rand, het skelet van een muis zitten!!! En nog een mooie winterlichtfoto uit het fort!

Ons ooievaarsnest is nu echt aan vervanging toe, de bodem is bijna helemaal weg! Dat is geen goede ontvangst voor onze ooievaars! Dus na wat studie op het internet hebben we besloten om er zelf een nest te gaan maken! André en Piet hebben de bodem gemaakt!

Daarna zijn de opstaande vlechtstokken geplaatst en gelakt. De week erna is de wilg onder het ooievaarsnest gesnoeid en hebben we met de verse takken de rand gevlochten. De schijtsporen op de rand zitten er sinds gisteren op en we hebben een zak vol kleine takjes voor de bodem in een zak verzameld! En dan komt de laatste actie: het plaatsen! Dat laat ik in de volgende blog zien!

Een deel van de wilg bij het ooievaarsnest was in het water terecht gekomen en om de hele wilg te redden, is dat deel weggehaald en daarna is de wilg gefatsoeneerd! En dan komt de grote vraag:

Gaat de wilg weer uitlopen?

Een nieuw bord en een wilg

Met veel kracht en animo hebben we het nieuwe bord bij de huiszwaluwentil geplaatst. Het gat moet diep zijn, het bord moet stevig vast komen te zitten (dus cement erin) en het moet op de goede plek staan! Aan al deze voorwaarden is voldaan en dus kan iedereen lezen wat voor “ding” hier staat. Nu de huiszwaluwen nog!

Vlakbij het ooievaarsnest staat een knotwilg. Helaas was een stuk afgebroken en in het water terecht gekomen. Om te voorkomen dat het andere deel ook te water gaat, hebben we het waterdeel eruit getrokken. Dat was een hele operatie, met de tractor van Lieuwe! En gelukt!

Omdat nu de bodem van het ooievaarsnest ook helemaal verdwenen is en we toch wel graag broedende ooievaars op Uitermeer willen zien, hebben we een constructie gezocht die langer goed blijft! Piet en André hebben samen een prachtig onderstel gemaakt. En uiteindelijk gaan we met wilgentenen een mand vlechten! We hebben gelukkig nog even de tijd, want de ooievaars komen pas weer terug eind maart, begin april.

Tijdens het controleren van de nestkasten hebben we meerdere keren een buizerd horen roepen en kauwen zien verjagen. Dus nu de bladeren van de bomen zijn, hebben we het nest gevonden.

Tsja, wat is die keerkom ineens leeg! De zwerfkeien van Joost Zwagerman zijn verhuisd naar Loosdrecht en de meerkoeten zwemmen rond en missen hun nest! Wie weet, volgend jaar, een ander kunstwerk?

Op de kanonremise

Al een paar weken gaan Theo, René en Joop naar de kanonremise om op het dak bramen, kleine boompjes en brandnetels weg te halen. Het grootste deel is gedaan en dan zie je ook allerlei soorten sedums. In een kleine hoek was zoveel weg te halen dat er alleen nog maar kale grond onder zat. Daar gaan we nieuwe plaggen met sedums aanbrengen en zorgen dat alles weer in de volle zon staat. Dus moet er gesnoeid worden!

Een paar weken geleden zaten er veel atalanta’s, bijen, hommels en 1 dagpauwoog te genieten van de bloemen in de klimop bij de buren. Het was een prachtige zonnige dag!

Ook het torenfort moet begaanbaar blijven dus af en toe wordt er gemaaid met de bosmaaier.

Dit is duidelijk de gastank en vlakbij en naast de gastank wemelt het van de klimop. Die hebben we door het gaas gevlochten, zodat deze een wat natuurlijker aanzicht krijgt!

Bij de ingang van het terrein ligt deze mooie oude boomstam met paddenstoelen!

 

Zeisen, Plofhuis 7 in bedrijf en nog wat meer

In de praktijk aan het werk rond de keerkom met de zeis na de cursus. Het was even wennen, maar na wat instructies kreeg ik de slag te pakken.

En na bijna 2 jaar kon Plofhuis 7 weer gebruikt worden voor het eerste jazzconcert.

Natuurlijk is er van alles op het terrein te doen en dan ineens zie je in de randen naast het pad de herfststijllozen. De naam ‘stijlloos’ betekent dat ze bloeit zonder enig blad – dat komt pas in het voorjaar tevoorschijn, groen en glanzend. Op veel plekken zie je deze lila bloemen staan. Joop, Theo en René zijn al een paar weken bezig om de prille boompjes op de kanonremise weg te halen zodat de vetplanten daar weer zichtbaar worden. Toen ze dinsdag weer aan de slag wilden gaan, lag er voor de kanonremise een dode watervleermuis, helemaal gaaf.

Misschien door een uil gevangen en verloren tijdens de vlucht?

Zeisen op Fort Uitermeer

Ja, het was zo ver, we gingen leren zeisen. Het Noord-Hollands Landschap verzorgde de cursus voor 10 vrijwilligers in Noord-Holland. 4 Kwamen van Uitermeer, de anderen allemaal uit andere gebieden, met een voorliefde voor stil maaien en maaien in gedeeltes. Paul Vester en Annika Langeveld waren onze instructeurs en zij hadden al het materiaal meegenomen! Eerst instructie van het scherpen of haren van de zeis en daarna aan de slag. Wat mij zo meeviel, was het gewicht van de zeis! De zeis moet scherp zijn en dan maait het vanzelf! Geweldig! Hierboven is Joep aan het werk en binnenkort gaan we met onze eigen zeis aan het werk.

Waar erg veel tegels zijn, is ook veeeeeel gras, dus Johnny gaat met azijn aan het werk om het gras te temmen!

Zo maar in het bos, eerst nog groen en daarna prachtig rood. De aronskelken hebben bessen.

Dan nog even onze trots: het tweede legsel van de grauwe vliegenvangers, dit waren echt de laatste jongen. Uiteraard heeft Rob ze weer geringd:

Zeer hoopvol is het feit dat er af en toe ooievaars op het nest staan. Want wie weet, in het volgende voorjaar komen hun jongen terug en gaan nestelen op deze comfortabele plek naast het torenfort:

En heel mooi staat tussen het riet het koninginnekruid te bloeien. Veel bezoekers maken gebruik van deze late bloeier:

Bijen steken, jonge grauwe vliegenvangers en veel gras

Lieuwe was aan het maaien en daar waren de bijen absoluut niet blij mee, zo vlak bij hun kasten! Met als gevolg dat Lieuwe veel werd gestoken en alleen maar door kon gaan als hij een grote plastic zak om zich heen deed! Daarna was er koud bier!

Zo hoog staat het gras vlakbij de huiszwaluwentil. Helaas vliegen er nog geen huiszwaluwen omheen. Een paar keer per dag hoor je wel de huiszwaluwen roepen, maar dat komt uit de geluidsinstallatie!

Vlak naast de lamp zit een kleine buis en daar had de grauwe vliegenvanger haar nest in gemaakt! Niet te geloven! Vorige week zijn ze geringd en deze week waren ze alweer uitgevlogen.

Als je goed kijkt zie je de ring

Op Uitermeer vliegen echt niet de enige grauwe vliegenvangers, want ook bij de buren José en Lieuwe was een nest!

Een paar jaar geleden zat op het Fort een kleine schildpad! En tot onze verrassing zagen we een grotere schildpad in de kom achter het Infocentru. Die probeerde op een balk te klimmen. Dezelfde?

Tsja, wat doe je als je een jonge vogel helemaal alleen ziet zonder ouders, je wilt haar/hem redden. Dus neem je de kleine mee naar het Infocentrum. Daar weten ze meer.

Hé, een grauwe vliegenvanger! Waar zag je die? Bij de kanonremise! En dus is het daar weer heen gebracht en hopelijk vinden de ouders het terug! Dan wordt het weer lekker vol gestopt met vliegen en over een paar weken, op weg naar Afrika!

 

 

 

Een wachthuis en natuurnieuws

Om te laten zien dat er in de jaren vijftig wacht werd gelopen op Fort Uitermeer, hebben Ruud, Theo en Lieuwe samen een wachthuis gemaakt. Kleurige entree van het terrein. En weer een stuk geschiedenis herleeft.

Inmiddels hebben we hard gewerkt aan 2 broeihopen voor ringslangen op het terrein. Over 2 jaar kunnen we zien of er ook ringslangen in hebben gebroed. We gaan nog wat takken in de hopen steken zodat de ringslangen langs de takken goed de hoop in kunnen kruipen.

Wat een ontwikkeling zien we in de nestkasten, het 1e ei, daarna broeden en dan de jongen. En dat allemaal in 5 weken tijd! Gelukkig hebben we dit jaar al heel wat mezen uit zien vliegen, en er komen er nog meer.De spreeuwen zijn allemaal uitgevlogen op 9 na, die lagen volgroeid en dood in 2 nestkasten. Waarschijnlijk zijn de ouders gedood, bijvoorbeeld door een roofvogel gepakt of doodgereden.

We hebben weer een wijngaardslak gevonden, even rond laten lopen en dan op een boom gezet

Nog een mooi beeld, het laatste voor vandaag: de bloeiende meidoorn:

Eieren, spreeuwen en oranjetipjes

Toen we rondliepen voor de netkastencontrole, zagen we meer oranjetipjes dan we vorig jaar hadden gezien. Er stonden ook veel pinksterbloemen en die zijn belangrijk, want daarop worden de eieren afgezet.

En de meerkoeten uit het kunstwerk hebben jongen, 4 stuks! Twee zwommen met moeder en twee met vader mee om gevoerd te worden en te leren hoe het moet. Je ziet ze tussen de “zwerfkeien” zwemmen.

Hierboven de spreeuwen. Ze groeien echt heeeel hard. Afgelopen dinsdag heeft Rob Moolenbeek ze geringd.

Dit zijn mezeneieren, lekker onder de veren als de moeder weg is, zij bedekt de eieren als ze zelf gaat eten. Wij hebben ze even weggehaald om de foto te maken, daarna hebben we ze weer toegedekt.

En prachtig bloeit het daslook, geurig als uitjes. Er komen er steeds meer. Volgende keer foto’s van de twee broeihopen die we hebben gemaakt, voor de ringslangen.

Nestkastenronde en tulpen

Zodra het invulboekje van de Vogelwerkgroep in de bus was gevallen, wilden we alle nestkasten gaan bekijken of er al iets gebeurde! Dus 16 maart de ladder gepakt en op weg! Het was duidelijk nog te vroeg, er was nog geen sprake van nestbouw! Maar afgelopen dinsdag 20 april hadden er heel wat vogels flink gewerkt aan de nesten, 20 kasten nog niet bezet, 33 eieren, van spreeuwen en mezen. En de boomklever zat op het nest, was ze aan het leggen of al aan het broeden? 

Hierboven zie je een nestkast met een flink spechtengat, en daarnaast een nestkast voor een grauwe vliegenvanger (die nog terug moet komen uit Afrika) waar een roodborst bezig was geweest met nestbouw!

De tulpen en heeeel veeeeel speenkruid

En hier zijn de mensen van RTV Noord-Holland bezig met opnames in het Torenfort, de helmen moeten nog worden opgezet, Marijke en Joop hebben ze laten zien wat een prachtige natuur op het terrein al te zien is en wat er allemaal nog gaat komen! 

De broeihopen voor de ringslangen zijn in voorbereiding, 4 mei gaan we ze maken!

Een lenteklokje aan de oever

Een meerkoetennest in een kunstwerk

Tot onze verrassing is een meerkoet bezig met het maken van een nest in het kunstwerk dat in de keerkom ligt! Elke keer wat meer takjes erbij! We zijn benieuwd!  

En in de nestkasten zijn koolmezen, pimpelmezen, spreeuwen en een boomklever al een nest aan het bouwen. De boomklever is naar een andere nestkast verhuisd, omdat de grote bonte specht een flink gat had gehakt in de nestkast van vorig jaar. Hoe weten we dat het de boomklever is? Er liggen stukjes dennenschors onderin de kast.

De scilla’s komen tevoorschijn:

En Marijke wandelde een paar dagen geleden over het terrein en ontdekte een ringslang!

Werk aan de winkel voor ons, we gaan een broeihoop voor de ringslangen maken!

A.s. dinsdag gaat het zonnepaneel met geluidskast bevestigd worden aan de huiszwaluwentil! Het geluid is geprogrammeerd en zal gedurende de dag een paar keer worden afgespeeld! De huiszwaluwen zijn nog niet in het land, dus we zijn op tijd!

24 Februari 2021 het plaatsen van de huiszwaluwentil

Tot onze grote blijdschap was de huiszwaluwentil helemaal klaar en had de firma Griffioen tijd om de paal in de grond te drukken, 3m en de til er bovenop plaatsen. ’s Morgens om 8:30 uur stonden mensen en machines klaar om de klus te klaren. Aan de paal werd nog een potloodpunt gezaagd zodat ie makkelijker de grond in kon gaan.Op dit punt op Uitermeer was de grond moerassiger en lag er geen puin in de grond.

De paal zat tot ongeveer 1,50 m in de grond, toen de machine spontaan met de wielen omhoog ging. De conclusie: een zandlaag, ondoordringbaar. Gelukkig hadden Vincent en Jan daar een oplossing voor: een waterlans, met generator. Heen en weer naar het bedrijf om de beide op te halen. Een deel in het water en een deel in de grond. De druk opvoeren en als een potloodje ging de paal de grond in! Nu de til!

Heel voorzichtig worden de banden om de til gelegd, ondertussen doen wij de kunstnesten in een kruiwagen en rijden die ook naar de plek! Het spannendste moment van de dag: de til hangt boven de paal en komt zachtjes op haar plek! Dan gaan de kunstnesten omhoog en Vincent draait ze alle 12 vast! We zijn allemaal heel erg trots! Laat de huiszwaluwen nu maar komen!

Braakballen en cameravallen en KernmetPit

Elk jaar haalt Edo Goverse van RAVON (kennisorganisatie voor reptielen, amfibieën en vissen) de braakballen op van de kerkuil die in het Fort rust. Hij heeft ze helemaal uitgeplozen en daarin zaten de botjes van de volgende prooien:

 

30

bosspitsmuis

15

dwergmuis

14

huisspitsmuis

10

aardmuis

9

bosmuis

7

dwergspitsmuis

6

waterspitsmuis

5

rosse woelmuis

5

vogel

3

bruine rat

1

woelrat

83

veldmuis

188

totaal

   

 Zo weten we wat er op en bij het terrein rondloopt. Om meer te kunnen zien heeft Edo 2 cameravallen geplaatst op minder zichtbare plaatsen om te zien wat er nog meer rondloopt, ’s nachts:

En wat er overdag rondloopt:

Bijzonder om zo nog meer te weten te komen van de natuurwaarde van het terrein van Fort Uitermeer.

Gefeliciteerd! Jullie hebben het gehaald! Afgelopen jaar is het gelukt om, ondanks alles, jullie dromen voor de buurt te realiseren. Ja, het is inderdaad gelukt, we hebben € 1000,- verdiend met onze deelname aan Kern met Pit met onze huiszwaluwentil:

Het dak zit erop en  alle kanten zijn in de ruwe verf gezet.

En de komende weken, binnen de regels, doorwerken zodat de til eind februari kan worden geplaatst!

Een nieuw nest voor de ooievaars

Hierboven kun je goed zien dat het ooievaarsnest er slecht aan toe was, dus na flink wat informeren links en rechts, gaan Engbert van Oort en Willem-Jan aan de slag om de nestgelegenheid weer optimaal te maken.

Vlak naast het nest staat een wilg, de leverancier van de wilgentakken. Een aantal takken worden gesnoeid en op de grond neergelegd.

Als de krans klaar is, snoeien Engbert en Willem-Jan de uitstekende takken weg en dan begint de klus: naar boven.

Daarna gaan er losse takken van de wilg en van een eik naar boven in een emmer. De losse takken vullen het oude nest op en zijn een goede bodem.

De blaadjes aan de takken zijn ook goed om het nest te vullen, die vallen vanzelf af en zorgen voor een dichtere bodem. Tot slot doet Engbert een emmer met witsel, met afwaskwast naar boven. Willem-Jan doopt de kwast in het witsel en strooit het uit in het nest. Dat was best moeilijk, maar hup over de rand en in het nest gekwakt. Nu denkt de ooievaar: Aha, een gebruikt nest!

Wat een mazzel dat we nu weer een prachtig nest voor de ooievaars hebben! Heel veel dank aan Engbert en Willem-Jan, ervaren ooievaarsnestbouwers! Wie maakt de wegwijzers voor de ooievaars?

Voor de ijsvogels een nieuwe wand

Op het terrein van Fort Uitermeer zijn 2 ijsvogelwanden, maar die begonnen te vervallen. Op aanraden van Jelle Harder, de ijsvogelspecialist in onze regio, zijn we aan de slag gegaan om een nieuwe wand te plaatsen.

Bij Plofhuis 15 lagen sterke pallets, die we hiervoor mochten gebruiken. Zoals je op de foto’s kunt zien, waren de pallets behoorlijk zwaar en moesten met z’n vieren worden gedragen. Van tevoren was de plek bepaald en vrij gemaakt. Hup, aan de slag.

Een week later constateerden we dat de wand te hoog was. Dus werden de palen eruit gehaald en werd de wand opgehesen. Aan de onderkant werd een stuk afgezaagd en daarna kon de wand weer zakken, de palen erin en kon de wand worden geschoord.

En dan de laatste klussen, de schoring ingraven, vastzetten en daarna weer ingraven. En volgende keer kan de grond worden gestort en is de wand helemaal klaar. Heel bijzonder was het dat een ijsvogel langs kwam vliegen toen we met de wand bezig waren! Er wordt op ons gelet.

Ondertussen is Dick bezig om het blad in toom te houden.

André en Marlies hangen een gevallen nestkast op.

Op het dak van het Paviljoen zijn zonnepanelen gelegd.

En een geschubde inktzwam laat zich zien op de parkeerplaats. Voor de natuur wordt goed gezorgd op Fort Uitermeer.

 

 Kardinaalsmuts, ridderzuring, bundelzwammen en takken

Zo maar midden in het bos een kardinaalsmuts! We waren op zoek naar paddenstoelen en ineens deze rode bloemen tussen het groen. Bloeit ze nu weer? In het voorjaar hebben we het niet gezien, maar, ja, dan zijn we de nestkasten aan het bekijken!

Inmiddels ben ik achter de naam van de paddenstoel gekomen die achter het Infocentrum stond, 2 weken geleden. Plooivoetstuifzwam, zie hierboven, 2 weken ouder. Ongeveer 15 cm groot is deze paddenstoel!

Rond de keerkom hebben we allerlei grassen ingezaaid en om die volgend jaar beter te laten uitkomen, hebben we de ridderzuring uitgestoken, met wortels en al! Lekker warm werk, volgende week verder.

Op de berg achter het restaurant werd hard gewerkt om takken te hakselen en het hek te repareren nadat er een boom omgevallen was. Ook een lekker warm werk!

 Zwanen in de zwaaikom

Op een ochtend loop je het terrein op en zie je dat in de zwaaikom een hele familie knobbelzwaan aan het foerageren is. Moeder, vader en 5 jongen! Ze zijn de hele dag gebleven! Deze weken zijn we druk bezig met onkruid wieden, snoeien, blad blazen, maaien en een boomschijf geschikt maken als insectenhotel.

Voor Open Monumentendag op 12 september hebben we Plofhuis 2 ingericht, zodat allerlei kunst tentoongesteld kon worden en Plofhuis 7 ingericht met weer een stukje historie van Fort Uitermeer.Bovendien was in de werkplaats van het Infocentrum een deel van de huiszwaluwentil te zien!

Vanmorgen hebben we met Jelle Harder van de IJsvogelwerkgroep in het Gooi onze ijsvogelwand bekeken en plannen gemaakt voor de restauratie.

Toen een paar vrijwilligers de goten aan het schoonmaken waren, vonden ze tussen de brandnetels deze prachtige paddenstoelen. Als je je ladder steeds verzet, ontdek je nog eens wat!

 Kunstwerken en werken en een rups

Joost Zwagerman heeft met Theo, Ruud en Joop kunstwerken van staal (met licht) in de nieuwe keerkom gelegd. Ze zijn te zien op Open monumentendag (zaterdag 12 september)

Er dreigt een dode boom op Plofhuis 3 van Fortevenementen om te vallen, dus Piet, René en Ruud zorgen dat dat niet gaat gebeuren. De restanten van de boom blijven gewoon liggen.

De onderdelen van de huiszwaluwentil hebben we in de grondverf gezet!

En afgelopen zaterdag hebben André, Raoul, André’s neef en ik de paal voor de huiszwaluwentil in Wommels opgehaald, 9 meter lang, van Cloeziana hout, een soort eucalyptus, verantwoord en zeer duurzaam hout.

Rups van een nachtvlinder met de naam “wapendrager” gevonden tijdens werken op het terrein van het Fort. De rupsen van de wapendrager kun je van juli tot in september vinden op allerlei loofbomen en struiken, waaronder wilg, berk, eik, linde en hazelaar.Na het uitkomen van de grote eilegsels, blijven de rupsen eerst bij elkaar en foerageren ze in groepen, zowel overdag als ´s nachts.De volgroeide rupsen, zoals hierboven, leven solitair en worden vaak gezien als ze over de grond kruipen op zoek naar een plaats om zich te verpoppen. De soort overwintert namelijk als pop in een holte in de grond.

Specht probeert de kanonremise in te komen?

 

 In de deuren van de kanonremise zijn brievenbussen gemaakt voor de vleermuizen. Kennelijk dacht de grote bonte specht dat hij de opening kon vergroten om er ook in te komen. Het is voor een specht eigenlijk meer een hakoefening, hoe hard/zacht is het hout?

Prachtig de kleur van de bessen van de Gelderse roos. Omdat de smaak bitter is (een galsmaak) mijden vogels deze vruchten. Pas wanneer het gevroren heeft, eten merels en zanglijsters de bessen. We gaan erop letten!

Deze week moesten we in het fort aan het werk. Eerst leggen we de brug neer en daarna gaan we onkruid, jonge boompjes verwijderen, zowel op de vloer als bovenop het fort. Je ziet hoe prachtig het begroeid is. Wel moeten we binnen een helm op, want er kunnen zomaar stenen uit de muur vallen.

Deze week hebben we de randen van de vlakken van de  huiszwaluwentil ingesmeerd zodat het waterdicht wordt. En daarna gaan de vlakken in de grondverf!

Vorige week hebben we de huiszwaluwentil in Huizen, in het Nautisch Kwartier bekeken. Deze til is bewoond en dit jaar hebben huiszwaluwen ook zelf een nest gebouwd. In Huizen staan er nog twee en ook die zijn bewoond! Dat belooft wat voor ons!

 Hooien in tropische warmte

 Gisteren waren we lekker vroeg, dus meteen maar naar buiten om het gemaaide gras bij elkaar te harken en met de gerepareerde Uitermeer Expres naar de composthoop af te voeren! Rond de keerkom maaien we 1 x per jaar en laten we het maaisel een week liggen zodat de zaden en de insecten eruit kunnen vallen. Daarna voeren we het af en kan alles weer gaan groeien en bloeien.

 Dit is de volle Uitermeer Expres, zo gingen er nog twee naar de composthoop. En die is nu helemaal vol!

 De bijen waren ook druk bezig in de warmte.

 De vrucht van een gevlekte aronskelk in de takkenril en in het bos. 

Nog een mooi plaatje op Uitermeer: de Gelderse roos:

En toen ik naar huis reed, zag ik een zwanenfamilie in het water voor het Infocentrum:

 

De laatste 3 van dit jaar zijn uitgevlogen

Ja, afgelopen dinsdag was het echt de laatste nestcontroledag! Nu zijn alle kasten leeg. De jonge vliegenvangers zien en horen we als we over het terrein lopen! En wat zijn ze aan het doen: Vliegen vangen!

Aan de huiszwaluwentil is verder gewerkt:

En dan gebeuren er natuurlijk nog veel meer dingen, er wordt veel hout opgeruimd, in de rillen gelegd of gehakseld voor de paden.

Houd voor in d enieuwe Rambo

Een keer per jaar mag er rond de keerkom worden gemaaid, het maaisel blijft een week liggen zodat de insecten en zaden eruit vallen en de week erna ruimen we alles op.

Dus volgende week gaan we alles afvoeren. Voor je het weet, staan er weer de mooiste bloemen!

 

Aan de slag met de huiszwaluwentil

Zo zag de huiszwaluwentil eruit in Wommels, gebouwd door Claas Frankena. Afgelopen dinsdag reed de vrachtwagen van de Vechtstreek met het hout voor onze huiszwaluwentil het terrein op en werd het in de werkplaats gelegd.

Gisteren zijn Dick van Maanen en André Veenstra ermee begonnen. Van het Groenfonds van het Noord-Hollands Landschap en van Kern met Pit hebben we al subsidie gekregen om de til te bouwen. In maart heeft Dick al de tekeningen gemaakt:

Vrijdag werd de eerste zeshoek gezaagd, nadat alles gemeten is.

Heel spannend allemaal en we houden jullie op de hoogte!

 

Populieren

Voor het Infocentrum is een aantal oude populieren omgezaagd en kijk, de stomp loop weer uit! Het zal nog wel even duren voor ze weer zo groot zijn, maar hoop doet leven! En de meeste geplante eiken en meidoorns doen het ook goed en gaan zorgen voor een dichte vegetatie.

Af en toe moet er iets gerepareerd worden, gelukkig zijn er veel handige mensen op Uitermeer.

Voor de grauwe vliegenvangers heeft André een nieuw model gemaakt, dus die hebben we vorige week meteen opgehangen. In het volgende seizoen kan deze gebruikt worden. Tot onze grote vreugde gaan de werkzaamheden voor de huiszwaluwentil van start. Het hout is besteld, volgende week wordt het geleverd en daarna gaan Dick van Maanen en André aan de slag. Uiteraard moeten er op een gegeven ogenblik meer mensen gaan helpen, maar ik houd iedereen op de hoogte!

Hierboven staan 2 foto’s van onze grauwe vliegenvangers, gefotografeerd door Jurrien Uiterwijk, hij liep in het weekend op Uitermeer rond. De jonge had een ring, maar die is niet zichtbaar op de foto. Toen ik vanmorgen rondliep, hoorde en zag ik de jongen en de volwassenen vliegen en steeds weer een vlieg vangen; dat gaat zo snel! Eigenlijk zijn ze steeds in de lucht. Dus Jurrien heeft een tijdje rustig zitten kijken en kon foto’s nemen. Prachtig! 

Tot slot een foto van de kleine klaver, beloofd is beloofd!

 

Veel soorten klaver

Nadat we alle nestkasten van de grauwe vliegenvangers hadden nagelopen, konden we ook eens naar alles wat groeit en bloeit kijken. Hierboven staan drie klaversoorten, maar er zijn er uiteraard meer! We gaan de volgende keer ook een foto maken van de kleine klaver!

Piet was bezig met het schoonmaken van de goten, alle bladeren en takken eruit zodat het regenwater goed af kan stromen.

Karel heeft de parkeerplaats opgeschoond, daarna kunnen wij de volle zakken vervangen.

Achter een van de plofhuizen zitten in het rooster oude merelnesten, 3 weken geleden had een grauwe vliegenvanger de nesten met mos en haartjes broedklaar gemaakt, 6 eitjes (van een grauwe vliegenvanger of een roodborstje)!En ook 6 jongen, maar helaas het nest was te dicht bij de grond dus heeft een grotere vogel of een groter zoogdier ze gevonden en opgegeten. De nestkast erboven (die van de witte kwikstaarten) was weer gevuld met een nieuw nest!

 

Verrassing: witte kwikstaarten in een nestkast

Aan een van de plofhuizen hangt een nestkast voor grauwe vliegenvangers en gisteren zouden de jongen worden geringd, dus Rob Moolenbeek liep met ons mee. Toen hij op de ladder stond en de nestkast inkeek, zag hij deze rustige jongen en ineens hoorde hij en hoorden wij en zagen wij ook, alarmerende witte kwikstaarten in de bomen boven ons hoofd! “Hee, dit zijn jonge kwikstaarten, 5 stuks”, zei Rob. Toch zijn ze niet geringd, omdat ze al zo groot waren! Maar wat een plaatje! Vorig jaar werden er 16000 nestkasten gevolgd, in 1 daarvan zat een witte kwikstaart. Die broedt namelijk “altijd” op het platteland, vaak op huizen, schuren of onder bruggen.

Wel zijn er ook grauwe vliegenvangers geringd, 14 stuks en we ontdekten bij een lamp in een smalle koker nog een nest van een grauwe vliegenvanger met 5 eieren. En ook nog 5 eieren van een andere grauwe vliegenvanger in een oud merelnest, zo kunnen we nesten blijven controleren. 

Zo was er nog meer verstopte natuur op Uitermeer, de aronskelken gaan bloeien:

Elke week is er wat te beleven en te doen op Fort Uitermeer, want er werd gisteren ook afval geruimd, gemaaid op de parkeerplaats, takken uit het water gehaald. Kortom, altijd druk!

 

Alles is groen en jong

Een mooie oude stam met heel veel fluitenkruid en grassen, te zien bij de ingang van het terrein en dan loop je het pad op langs de keerkom en zie je de meidoorn in bloei en veel margrieten, look-zonder-look. De gras- en bloemzaden zijn nu goed te zien!

Afgelopen dinsdag was het prachtig weer en konden we buiten koffiedrinken voordat de werkzaamheden starten! Je ziet de anderhalve-meter in werking! De gezelligheid blijft hetzelfde, de koffie en koeken smaken veel beter als je met meer mensen bent!

Op de berg achter het paviljoen zijn Joep en Joop aan het werk. Intussen verzamelt Marijke de vuilnis.

 en oefent Ruud met Dicks grasmaaier.

Om 9 uur zijn André en ik al begonnen om de nestkasten te controleren, de boomklevers zijn nog maar 3 dagen oud en de pimpelmezen gaan deze week uitvliegen.

De spreeuwen zijn alle 30 uitgevlogen, dus maken we de kasten meteen schoon! Dat is altijd een natte en vieze bende, maar gelukkig heeft André in elke kast een losse bodem gemaakt. Dus de bodem eruit, voorzichtig! Met een plamuurmes schraap ik de bodem schoon, het riet en de rotzooi eraf. Bovenin schraapt André het riet aan de zijkanten er allemaal uit en leeg is de kast, lekker laten drogen en wie weet, gaat er nog een spreeuw in zitten broeden!

 Dit nest hebben Joep en Joop in de bramenstruik gevonden, ze waren al uitgevlogen, maar van wie was het? En je ziet meteen hoe belangrijk een bramenstruik is voor de vogels, heel veilige plek, tussen al die doorns en takken!

 

Spreeuwen in een zakje

Om 9 uur zijn André en ik al begonnen om de nestkasten te controleren, de boomklevers zijn nog maar 3 dagen oud en de pimpelmezen gaan deze week uitvliegen.

Ja, zo werden de spreeuwen door André uit de nestkast en gehaald (6 kasten) en daarna gaf Marijke er steeds een aan Rob Moolenbeek om te ringen.

het werden 30 jonge spreeuwen

Deze spreeuwen waren 8, 9 of 10 dagen oud. Dan kunnen ze geringd worden.

Na het ringen zet André elke spreeuw weer terug in de nestkast.

Ik noteer alle ringnummers in het logboek nestkastencontrole en geef alles door aan SOVON, die het vogelonderzoek in heel Nederland doet. Het was een heel bijzondere ochtend doordat allerlei mensen aan het wandelen waren en zagen wat we aan het doen waren. We konden veel uitleg geven over ons vrijwilligerswerk op Uitermeer. 

Daarna hebben we de andere nestkasten gecontroleerd! De boomklever had 7 eieren, er waren jonge pimpelmezen, veel broedende mezen. Kortom de kasten zaten lekker vol!

 

Veel meer lente en minder werken op Uitermeer

Ja, het zijn vreemde tijden, het werk op Fort Uitermeer is vanaf half maart opgeschort, dus geen wekelijkse koffieverhalen en samenwerken aan het verfraaien van de natuur.Toch zijn André en ik vanaf 31 maart begonnen met het controleren van de nestkasten. De temperaturen waren goed en dat konden we zien in de kasten. Nestbegin in de mezenkasten, een paar stukjes mos en wat zacht gedroogd gras. In de volgende weken ook in de spreeuwenkasten en de boomklever was ook begonnen!

Deze foto is van vorige week, een hele nieuwe mezenkast was ingehakt door een grote bonte specht! Dat wordt niks meer, gisteren hebben we deze kast eraf gehaald en André gaat er een stuk hout overheen plakken.En vorige week was het niet bij deze gebleven, in nummer 14 zat ook zo’n gat, maar daar waren mezen al bezig met een nest bouwen en gisteren lagen er ook eieren in. Dus die hebben we laten hangen! Als de specht wegblijft, komt het goed met de mezen. En heeft de specht dus een goede boom gevonden voor haar nest. 

Gisteren zaten er ook al mezen te broeden en bij de spreeuwen waren jongen, 26 in totaal!"

Rond de keerkom zagen we look-zonder-look en allerlei soorten gras!

 

Veel meer lente en minder werken op Uitermeer

Lenteklokje, steun voor een meidoorn, bloeiende sleedoorn

Aan de waterkant, tegenover het Torenfort stond dit dappere lenteklokje.Volgende week ga ik kijken of er al meer boven de grond zijn gekomen.

Doordat Plofhuis 9 vorig jaar is weggehaald, was deze meidoorn behoorlijk scheef gaan staan. Vandaag ging iedereen aan het werk om de boom weer recht te zetten en te steunen. Terwijl je aan het werk bent, luister en kijk je om je heen. Dinsdag hoorde ik een alarmerende buizerd, het is nu de tijd om een partner te zoeken en een nest te bouwen. Waarschijnlijk hebben we de nestlocatie gevonden, volgende week met verrekijker en telescoop de plek even goed bekijken!

Gelukkig was het dinsdag wat rustiger weer, dus konden we een grote ronde maken om het terrein! Johnny had verteld dat er een prachtige witte boom in bloei stond; ik had in een mail gelezen dat de sleedoorn al bloeide! Op zoek naar de sleedoorns. Aan de Vechtkant staan sleedoorns, helaas dat was de noordkant, dikke knoppen, nog geen bloei te zien. Toen naar de andere kant, bij de ingang en ja, daar stonden ze prachtig, in de zon, te bloeien.

Takken en vleermuizen en sneeuwklokjes

Op een morgen, twee weken geleden kwamen we bij het Infocentrum en toen stond er een hoogwerker en was Gerrit bezig om alle dode takken uit de bomen te halen en te controleren hoe de stand van zaken was met de bomen. Hij constateerde dat er veel dode takken in de essen zaten, dus die deden mee aan de essentaksterfte. Gelukkig stonden er ook onaangetaste essen tussen! Gerrits conclusie was dat de aangetaste essen gewoon kunnen blijven staan.

Het was duidelijk wat de werkzaamheden voor ons zouden zijn! Lekker bij elkaar leggen, hakselen en de takkenrillen vullen!

Daar krijg je het lekker warm van! De medewerkers van Natuurmonumenten hebben de vleermuizen geteld in de kanonremise, want die zijn nu in winterslaap!

8 watervleermuizen

1 baardvleermuis

1 gewone grootoorvleermuis

1 ongedetermineerde vleermuis.

In het torenfort waren geen vleermuizen. Het aantal vleermuizen was toegenomen en dat komt zeker doordat de kanonremise is aangeaard, de vochtige omstandigheden zijn verbeterd!

De sneeuwklokjes staan er prachtige bij! Bossen overal, het worden er steeds meer!

En de eerste nieuwe nestkasten voor de grauwe vliegenvangers zijn opgehangen! We zijn ruim op tijd! Ook waren er door de storm 2 nestkasten van de bomen gevallen, 1 hebben we meteen weer opgehangen en de andere krijgt een nieuwe lat, aan de achterkant, want die was verrot! 

 

Nieuwe nestkasten en winter op het fort

 Zoals je ziet, wordt er al hard gewerkt om de nestkasten aan te vullen en te vernieuwen. Deze week hebben we een nieuwe spreeuwenkast opgehangen, rechts op de foto. De andere nestkasten zijn voor de grauwe vliegenvangers!

Ook zijn we druk bezig om een presentatie te maken voor de Kern met Pit-dag. Kern met Pit is een initiatief van KNHM foundation en ingenieursbureau Arcadis. We hopen hiermee een subsidie voor de huiszwaluwentil te krijgen.Ruimte voor huiszwaluwen op Fort Uitermeer en voor Weesp.

En nog wat winterse beelden:

Goois nestkastonderzoek

 

grauwe vliegenvangers

Ja, dat was 5 maanden geleden dat we deze grauwe vliegenvangers in de nestkasten hadden. Die zijn nu al lang in Afrika, ergens. Op Fort Uitermeer werken we mee aan het Goois Nestkastonderzoek. Vandaag dus even een aantal feiten uit dit onderzoek. In het broedseizoen 2019 zijn er  op 28 gebieden 1512 nestkasten gecontroleerd door 25 controleurs.

Die telden samen 11328 eieren waarvan er 8369 jongen zijn uitgevlogen. Dit is een succespercentage van 73,9 %. Er waren genoeg rupsen en dat was terug te zien aan het aantal koolmezen en pimpelmezen ( denk o.a. aan de eikenprocessierupsen!). Het aantal legsels van de koolmezen steeg met 44,6 % en dat van de pimpelmezen met 20,6 %!

 

Nu even de nestkasten op Fort Uitermeer:

Aantal nestkasten: 38, waarvan:

- koolmezen: 14 broedsels, 105 eieren, 98 uitgevlogen jongen

- pimpelmezen: 8 broedsels, 81 eieren, 61 uitgevlogen jongen

- boomklever: 1 broedsel, 8 eieren, 7 uitgevlogen jongen

- grauwe vliegenvanger: 3 broedsels, 12 eieren, 11 uitgevlogen jongen

- spreeuw: 4 broedsels, 21 eieren, 10 uitgevlogen jongen

Met heel veel dank aan Ronald Beskers (Vogelwerkgroep Gooi-en Vechtstreek) die al deze gegevens elk jaar verwerkt in een prachtig boekwerk met foto’s!

Veel eikels, een nieuwe piano en een oude zeis

 

De grond ligt bezaaid met eikels, de gaaien vliegen langs om ze mee te nemen en ergens te verstoppen. In de winter zoeken ze hun voorraad eikels weer op om op te eten. Worden ze niet gevonden, dan komt daar een nieuwe eik!

 

Joop en Dick zijn bezig om de achtergebleven stoelen te demonteren en in handzame, kleine porties op te ruimen.
Piet had de zeis van zijn vader mee genomen, wie weet kan deze gebruikt worden tijdens de zeiscursus! Deze is zeker 70 jaar oud!

 

In Plofhuis 7 staat de nieuwe piano voor de muzikanten te gebruiken tijdens een concert.


 

Ja, in deze weken komen ze boven de grond, de paddenstoelen, lekker vochtig, dus prima omstandigheden! Het werken passen we dan aan, maaien kan niet, daar is het gras te nat voor, gras opruimen lukt ook niet. Maar je kunt wel lekker nieuwe bomen planten, je haalt een stekje uit het bos en zet het neer tegen het hek van de Provincie aan. Zo verdwijnt het hek uit het zicht!

 

Op de parkeerplaats kan wel worden gemaaid, Karel en Joep hebben het er druk mee.

 

Elke week verandert de natuur, prachtig om te zien en te beleven.

 

Werken in de zomer

 

Zoals hierboven te zien is, werken we nog steeds lekker door op Fort Uitermeer! Op de linkerfoto geven Karel en Joep de pas geplante bomen water en staan ze rustig te wachten tot de boom “HO” zegt en dan gaan ze met de slang naar de volgende boom. Het water wordt uit de keerkom of de sluis opgepompt met een generator, en voor de aansluiting was Theo een stopcontact aan het maken op een van de lichtpunten.

 

Op de rechterfoto is Piet druk aan het werk om het gras te maaien, nu nog met een bosmaaier, maar volgend jaar gaan we leren werken met een zeis! Geluidloos en daarbij hoort het “haren”.

Een zeis moet namelijk vlijmscherp zijn. Doordat de maaiers stenen raken bij het zeisen beschadigd de mes. Daarom wordt een zeis gehaard (geslepen)

De oude es die een paar weken geleden een flinke tak had laten vallen tijdens een forse storm/regenbui moest helaas helemaal omgehakt worden. De restanten zorgen voor een natuurlijke afscheiding op het terrein.

 

Al het gemaaide gras harken we bij elkaar en brengen we naar de composthoop.

 

En deze week de eerste roodborsten geringd

 

Op Uitermeer zie je het hele jaar door roodborsten. Ineens zitten ze op een paaltje of takje en vliegen het bos weer in. André heeft nieuwe nestkasten gemaakt, voor de grauwe vliegenvangers en die hebben we opgehangen in het bos. Een paar weken geleden zagen we een nogal uitpuilend nest erin zitten. De week erop lagen er eieren en de week daarop vloog er een roodborst af! Wat een verrassing! Dit is een tweede legsel, want roodborsten beginnen eerder met hun nesten, maar dan in een boom of struik! En in de andere grauwe vliegenvanger- nestkast broedt ook nog een roodborstje, met 5 eieren. Verder zijn we bezig met de voorbereidselen voor het plaatsen van een huiszwaluwentil:

 

huiszwaluwentil                                           huiszwaluwnest onder dak

Het aantal broedplekken voor huiszwaluwen neemt af, dus zijn er andere oplossingen bedacht. In de buurt van Fort Uitermeer zijn huiszwaluwen aan het broeden, dus gaan we zorgen dat er voor hun meer plekken komen. Er zijn kunstnesten aan de til en daar gaan de huiszwaluwen nesten bij bouwen. Wij zorgen voor een goede modderplek, zodat ze zelf kunnen bouwen! Volgend jaar!

 

Es                                                                                      de afgebroken tak

Vorig weekend tijdens de heftige regens is bij de ingang van Fort Uitermeer een grote tak van een oude es afgebroken. De brandweer is geweest om de tak van de parkeerplaatsen af te halen en in stukken te zagen. Wij hebben dinsdag met zagen en kniptangen alles nog kleiner te gemaakt en opgeruimd.

 

Grauwe vliegenvangers zijn geringd

 

Ongeveer 1 week oud                          Bijna 2 weken oud

Vorige week zijn onze grauwe vliegenvangers geringd door Rob en Wilma Moolenbeek, van de Vogelwerkgroep Gooi en omstreken.

Is dat nodig?

Voor het volgen van de vogels die bij ons broeden in het voorjaar en later weer wegtrekken naar b.v. Afrika, is het belangrijk om te weten hoe hun trekgedrag is. Vooral om te onderzoeken of de pleisterplaatsen onderweg vogelvriendelijk blijven en om die bewoners te laten zien hoe belangrijk dat gebied is voor trekkende vogels. Elke vogelsoort krijgt een passende ring.  Voordat de vogels werden geringd, konden we nog even rustig kijken hoe een oudervogel op een takje zat en elke kjeer snel even opvloog om een insect te vangen, prachtig!Zolas je hierboven ziet, is het verschil tussen de twee vogels groot. Toen we dinsdag onze normale nestcontrole deden, waren de grootste uitgevlogen!

 

pinken lopen in het weiland aan de overkant

Ondertussen hebben we het vorige week rustig aan gedaan, want het werd heet. De bomen kregen water, de parkeerplaats werd opgeruimd en rond 13 uur zijn we gestopt.

 

De zwanen hebben jongen

 

Onze knobbelzwaan heeft ruim een maand zitten broeden, en het heeft tot een prachtig resultaat geleid. 5 Jongen. Vorige week zat de hele familie op de oever totdat wij hun richting op liepen, moeder gleed in het water, de jongen er achteraan, vader sloot de rij.

 

Herik

De oevers rond de zwaaikom zijn bijna helemaal begroeid, nu zie je de gele bloemen van de herik erg veel, een eenjarige, zeer algemeen voorkomende plant van 30 tot 80 cm hoog.
Ze groeit op open, vochtige, zeer voedselrijke, omgewerkte grond in akkers en bermen, op dijken en braakliggende terreinen.Ik dacht dat het koolzaad was, maar Johnny dacht aan herik! Hij had gelijk!

 

En ook een klaproos in het groen

 

Dick en Piet bekijken de grasmaaier waar Dick het parkeerterrein mee heeft gemaaid. Er raakt wel eens een stukje plastic of touw tussen de wielen. En de kunst is om rechte stukken te maaien, de oever is niet handig, want, ja die loopt naar beneden af!

 

Marijke en Joop zijn bezig met het onderhoud van het pad naar het Paviljoen, rond de verlichting wordt de begroeiing weggehaald.

 

Inmiddels hebben we een aantal nesten van grauwe vliegenvangers, zowel in de nestkasten als in het wild. Dit is een van hun eieren.Grauwe vliegenvangers houden zich vooral op in bosranden en open bossen. Vanaf één of meerdere vaste uitkijkposten maken ze korte snelle vluchten achter vliegende insecten aan, die vaak in de lucht gevangen worden of van bladeren worden afgepikt. De grauwe vliegenvanger is grijsbruin van kleur en valt daardoor niet op. Zodra we in de buurt van een nestplek komen, vliegt de oudervogel af! Eind mei, begin juni zoeken ze hun nestplek. Op dit moment hebben we 4 vastgestelde nestplekken. Nu wachten op de jongen!

Hoe groen kan het zijn ……………………

 

Een maand geleden was het nog zo kaal, moet je nu even rondlopen op het terrein van Uitermeer : groen,groen,groener,groenst.  De kleine bomen die geplant zijn, doen het bijna allemaal!

 

En elke week krijgen ze water.  De spreeuwen zijn allemaal uitgevlogen. De meeste pimpel- en koolmezen ook en gisteren waren de boomklevers ook allemaal vertrokken uit de kast. Volgende week gaan we deze kasten allemaal leeg maken, want gisteren was het een veel te nat klusje!  En tot onze grote vreugde waren de grauwe vliegenvangers gearriveerd en hadden al nestjes gemaakt; in een van de nestkasten lag al een ei! Volgende keer laten we meer zien van deze schuwe vogel.

 

En dit nest vonden we zo maar in een van de plofhuizen! Er lag al een ei in. Welke vogel is hier gaan nestelen? We zoeken het uit.

 

Deze foto is van vorige week, de bijen vlogen druk heen en weer tussen de bloemen en de kasten. Gisteren bleven ze in de kasten, pas ’s middags zagen we ze weer vliegen.

 

Het vochtige weer zorgde voor een herfstige verrassing. Ook in de lente zie je dus paddenstoelen.

 

Jonge vogels, een wijngaardslak en een slagboom

 

Jonge boomklevers, onderin het nest liggen houtsnippers.

 

Jonge koolmezen, het nest is opgebouwd uit, mos, kleine strootjes, lekker warme wol en veertjes.Helaas hadden we gisteren ook een nestkast met 15 dode pimpelmezen. Gelukkig was dat het enige nest. In totaal lagen er nog 54 eieren en er waren 150 jonge vogels. De oudervogels waren druk aan het voeren en moedigden ons aan om snel te verdwijnen! Dat hebben we natuurlijk gedaan!

Vorige week liepen we ook onze nestkastenronde en werden we aangesproken door een mevrouw, met hond, zij had toch wel een heel grote slak op haar hand, wat was dat er voor een?

 

Een wijngaardslak, die heeft ze daarna samen met ons terug gezet. Ook vorige week, vroeg Johnny ons of we de broedende knobbelzwaan hadden gezien, nee, dus! Later ben ik terug gelopen om te kijken waar ze zat, helemaal tussen het riet en achter de bomen. Een foto leverde alleen maar een witte vlek op!

 

En gisteren werd er nog een slagboom verplaatst!

Boomplantdag

Ons graszaad komt op!

 

6 Soorten gras, dat is nu nog niet te zien, maar over een paar weken… En na een regenbuitje of 2, schiet het de grond uit!  André, Marijke en ik controleren ’s morgens eerst alle nestkasten. Laatste stand: 29 kasten bezet en 178 eieren! Van de bomklever, de pimpelmezen, de koolmezen en de spreeuwen! In een nestkast was een hoornaar bezig met het bouwen van een nest.  Op het terrein staat de Europese vogelkers in bloei en gisteren ook de meidoorn!

 

Europese vogelkers                                                    Meidoorn

De vlinders beleefden ook een prachtige zonnige dag, bonte zandoogjes en oranjetipjes dansten om elkaar heen.

 

Bont zandoogje                                           Oranjetipje

En dan staat er boven deze blog Boomplantdag!!!!  Ja, dat komt doordat we op een open plek hadden waar de graafmachine heen en weer had gereden. In het bos hebben we naar grotere jonge bomen gezocht van de Spaanse aak, de hazelaar en de meidoorn. Daarna zijn die in de grond gezet en nu worden ze heel goed verzorgd, met veel water! Dit is het resultaat:

 

                                                             Hazelaar

 

rechts een Spaanse aak

En tot besluit nog bloeiende daslook

 

Tulpen op Uitermeer

 

Als je langs de nieuwe paden loopt, vlakbij Plofhuis 7, kan je deze prachtige wilde tulpen zien, geplant door de leerlingen van de Kors Breijerschool in Weesp.

 

De koolmeesjes zijn druk bezig om hun nesten in de kasten maken. Ze vliegen eerst met mos, zodat het een lekker dikke laag wordt en daarna met zachter materiaal, wol bijvoorbeeld en als laatste de veertjes! Dan is het nest klaar! Zo hebben we gisteren al veel nestkasten gezien, sommige al met eieren (32 in totaal. Dus goed voelen tussen de veertjes of er al eieren tussen liggen.

 

Ja, wat is dit? Gevonden bij het opruimen van takken langs de paden!

 

sleedoorn langs het pad aan de Vecht

Even wat verder lopen, na het ooievaarsnest en dan zie je de sleedoorn bloeien, originele begroeiing van een fortomgeving, net als de meidoorn, die bloeit later.

 

En dan nog een vers klein koolwitje op een witte dovenetel. Dat heb ik gisteravond geleerd van Kars Veling, die een lezing over vlinders hield. Koolwitjes overwinteren als pop!

 

Zwaaikom en een roodborstje

 

Het water uit de Vecht stroomt de zwaaikom in. De eerste wilde eenden hebben het ook gezien en zijn al op zoek naar een nestplek. Waar nu nog de grond zwart is, komt gras, we zijn al een mooi grasmengsel aan het inzaaien: gewoon truisgras -  rote vossenstaart -  gewoon reukgras - bevertjes - kamgras -  schapengras - rood zwengras (van de Cruydthoeck).  Bovenaan, tegen de bosrand, zaaien we een bloemenmengsel, zeer aantrekkelijk voor bijen, vlinders en vogels.  De toegangsweg naar het Paviljoen Uit&Meer had heel wat gaten opgelopen door de zware wagens, die daar hebben gereden, voor de wederopbouw, dus de gaten moesten worden opgevuld.

 

En daarnaast konden er weer takkenrillen worden verhoogd, stenen worden geruimd en de natuur op het terrein wordt steeds meer wakker. Een roodborst zoekt insecten tussen de stenen en in de losse grond.

 

De katjes worden steeds dikker!

 

Zelfs een klein hoefblad op een oude meerpaal in de fortgracht.

De blauwe scilla’s laten hun mooie, blauwe kleuren zien.

En tot slot nog een trilzwam op een tak!

 

Op de bank

Het heeft even geduurd, maar dan heb je ook wat!  Vandaag was het eindelijk zover, de bank kon op haar plaats worden gezet! Tijdens de werkzaamheden liepen er twee wandelaars langs die wel op de bank op de Uitermeer-Expres rondgereden wilden worden, maar helaas, aan dat verzoek kon niet worden voldaan.

Wondertje tussen de oude bladeren

Na de 1e nestkasten-controle-route hadden we er een op de grond en een in het water gevonden, dus die moesten weer worden opgehangen!

De takkenrillen zijn hersteld en opgehoogd. De paden zijn van verse houtsnippers voorzien en we hebben tussen het werk door weer met veel plezier het nieuwe Paviljoen kunnen bekijken!

Op het terrein zijn nieuwe bomen geplant, waar bijen en vlinders heel blij mee zullen zijn:

Vroeg bloeiende hazelaar                                  Bijenboom: voor bijen en vlinders

Wij, de vrijwilligers, waren niet de enigen die aan het werk waren:

En als laatste, toch nog wat meer voorjaar:

 

Voorjaar?

Toen ik dinsdag het terrein op reed, knalden de sneeuwklokjes me tegemoet!

En toen we allemaal aan het werk gingen, heb ik nog even goed gekeken wat er nog meer boven de grond kwam!

Krokus                                                      Tulp                                            Aronskelk

Onderweg hebben we de prullenbakken geleegd en weer van schone zakken voorzien. 

Ook was ik op zoek naar een nestkast die ik niet meer aan de boom zag hangen. Gevonden, op de grond lag nummer 15. Die hebben we meegenomen en volgende week kan die weer op een andere plek worden opgehangen! Op naar het nieuwe broedseizoen!

Wezel?!

Lekker koffie gedronken en daarna gaan we aan de slag. Ik sta voor het raam van het Infocentrum te kijken richting water en zie ineens iets snel bewegen op de grond! Winterkoning, Eekhoorn, nee een wezel! Op en onder de blaadjes, heel druk! Aan de korte staart herkende ik de wezel!

De wezel is ons kleinste roofdier. In het veld kun je hem soms zien als een razendsnel rank roofdiertje, dat bijvoorbeeld eventjes in zicht rechtuit of zigzaggend over een pad rent om dan snel weer in de dichte kruidlaag of in het hoge gras te verdwijnen. Het heeft een korte (wip)staart van circa 4 cm lang. De wezel is voornamelijk dagactief met regelmatige rustperioden; ‘s nachts lijkt hij minder actief te zijn. Rustplaatsen liggen vooral in de holten van prooidieren of, in een houtstapel, hooiberg onder een takkenhoop of in een hol. Aan het werk! John en Dick zijn aan de slag gegaan met de bank, die is al een tijd klaar, maar zit nog niet in elkaar!

Aan het eind van de ochtend blijkt dat de bank weer uit elkaar moet, want zo is het nog niet goed! Piet gaat assisteren en ja, dan lukt het!

Gelukkig kan er ook weer worden gehakdels, daar gaan Joep, Marijke (fotograaf) en later ook Dick mee aan de slag

weer een lekkere werkdag

 

Al weer paddenstoelen?

Vandaag hebben we een takkenril verplaatst, nou, ja, een deel ervan en terwijl we daarmee bezig waren, zagen we ineens een hele groep prachtig gekleurde paddenstoelen, een halve heksenkring.

                                                              roodbruine schijnridderzwam

Bij Plofhuis 7 was André bezig met het ophangen van een posterkast, in de kleuren van zijn eigen huis. Het paste er heel goed bij! En het programma hangt er prachtig in!

Op de plek van het Paviljoen waren mensen (professioneel) bezig met het voorbereiden van de wederopbouw. Weer een stap verder naar de herrijzenis!

Om voor de spreeuwen weer een degelijke nestkast te hebben, met bodem (per ongeluk doormidden geslagen bij het schoonmaken van de nestkast), hebben we nummer 39 weer op kunnen hangen.

Een voorbeeld van dood hout, dat leeft, vonden we naast Plofhuis 15, vol gaten en gangen van allerlei bewoners.

Wilgen knotten en meer

Gelukkig was het goed weer om buiten bezig te zijn. De wilgen moeten worden geknot op het terrein, dus Karel en Piet staan druk te snoeien!

De knotwilg maakt al heel lang deel uit van het Nederlandse landschap. Vroeger werden knotwilgen niet speciaal gekweekt. Toen knipten ze van een dunne, rechte twijg de onderste 70 centimeter kaal. Zo ging de wilg de grond in en een jaar later snoeiden ze hem bij. Daarna  lieten ze de twijg nog een jaar groeien en pas het derde jaar begon het wilgen knotten. Na ongeveer 20 jaar ontstond op deze manier de knotwilg.

Een  knotwilg moet je blijven snoeien, want anders kunnen de takken scheuren en ben je de knotwilg kwijt. Wilgen knotten doe je alleen tijdens de wintermaanden. Als je midden in het groeiseizoen (augustus) alle twijgen zou verwijderen, valt de zuurstofproductie in één keer weg, de stam van de knotwilg sterft dan helaas af.

Daarnaast zijn Marijke en ik het terrein, de prullenbakken en het parkeerterrein afgelopen om afval en zwerfvuil op te ruimen. Wij haalden een zak of 4 op! Dat was een goede actie! Op de plek van het Paviljoen Uitermeer vonden we een heel dapper plantje, midden in een steen!

Marijke heeft een aantal opgezette vogels meegebracht om in het Infocentrum neer te zetten, ik heb er namen bij gevonden, behalve bij deze 2, heeft iemand een idee?

Zou je je antwoord dan willen mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.?

 Alvast bedankt!

 Paddenstoelen, een schildpad en boomvruchten

Omdat ik bezig ben met het voorbereiden van een paddenstoelenwandeling voor het IVN in het Cronebos, liep ik heel goed om me heen te kijken naar paddenstoelen op Uitermeer, en ja, wel, ze waren er!

geschubde inktzwam            groene knolamaniet              mycena's

En tot mijn grote verrassing kwam ik de schildpad weer tegen, wel wat gegroeid, sinds de vorige keer.

op een paaltje onder water

Al wandelend over het terrein, genietend van herfstgeuren en vogelgeluiden, kwam ik een bekend vlot tegen, dat ik bij Pampus had zien liggen. Hierop kun je een nachtje slapen!

Langs het water hingen de rozenbottels en meidoornbessen klaar voor de trekvogels.

rozenbottels                                 meidoornbessen

En natuurlijk de vorderingen van het noppenschild gezien, het moest tot bijna de hoek van de remise! Daarna kan de kanonremise worden aangeaard.

En daarna aan het werk om Plofhuis 7 op te ruimen en weer alles klaar te zetten voor de volgende lezing! Vrijdag kwam ik nog even langs om een boodschap af te leveren in het Plofhuis en tot mijn grote verrassing zag ik deze vogel in de berm zitten!

Toen ik thuis kwam, gauw opgezocht, het was een jonge kwak! Hoe komt die hier terecht. Het is een reigerachtige en in Nederland had ik hem nog nooit gezien. Gelukkig bespreek je zo’n bijzonderheid en wat blijkt, in Artis zitten kwakken en die vliegen her en der rond. Deze was duidelijk even geland, gewend aan mensen, want hij/zij vloog niet op!

Noppendeken, plofhuis 7 en gras opruimen

Dinsdag waren we weer met veel vrijwilligers, dus het inpakken van de kanonremise kon weer verder gaan, na de koffie!

In Plofhuis 7 is zondag 15-9 een jazzconcert met het Michiel Buursen Trio, dus daar gaan wij aan de slag! Stoelen klaar zetten en nog wat posters ophangen om het wat aan te kleden!

Ondertussen wordt het buiten steeds warmer! We horen een buizerd boven het terrein roepen, waarschijnlijk een jong, dat zijn ouders probeert over te halen om hem/heer te voeren! De boomklevers en boomkruipers roepen in het bos, nee, we zijn hier niet alleen.

Na deze klus, op naar het gemaaide gras dat we gaan opruimen!

En zowaar zien we de eerste paddenstoelen tussen gras verschijnen!

Grote grasmaaier, herfstpaatjes en de kanonremise

Om het gras en onkruid op de parkeerplaats en op het terrein van Uitermeer te maaien is een nieuwe grote grasmaaier (tweedehands) aangeschaft. Dick gaat daarmee aan het werk!

 

Op de achtergrond staat de Uitermeer-expres, beladen met materiaal om de kanonremise tot een beter verblijf voor de vleermuizen in de winter te maken. De remise wordt met noppenfolie aan de achterkant gedicht, daarna komen er nog platen op en dan wordt er aarde tegenaan gewerkt.

 

Winterverblijven moeten aan een aantal belangrijke voorwaarden voldoen om geschikt te zijn voor vleermuizen. De temperatuur moet niet onder het vriespunt komen en niet aan grote schommelingen onderhevig zijn, de luchtvochtigheid moet hoog zijn en de wanden moeten ruw genoeg zijn om de vleermuizen eraan te kunnen laten hangen. Sommige soorten kruipen het liefst weg in spleten, barsten en andere holten in de muren, terwijl andere open en bloot aan de muren hangen.

 

                gelderse roos                                            herfstkleuren                                  

Terwijl ik bezig ben met van alles en nog wat, vallen me dan ineens de prachtige herfstkleuren op. Het is en blijft een verrassend terrein!

Aronskelken, kanonremise en de plek voor de bijenkasten

Op 31 juli hebben we kennis gemaakt met een nieuwe vrijwilliger, Ahmed. Volgende week komt hij ook meehelpen bij onze werkzaamheden.

Op weg naar de wekplek zagen we een hele groep aronskelken in het bos. Ook deze bollen zijn vorig jaar door de leerlingen van de Kors Breijerschool in de grond gezet. Prachtig!

In de blog van vorige keer vertelde Trudy over de werkzaamheden om de historische sluis en keerkom terug te brengen. Daarnaast zal de kanonremise weer aangeaard worden.

Om ruimte maken voor alle aarde hebben we de begroeiing gesnoeid. André en Ben  hadden een vrije dag, want de plek voor de bijenkasten is klaar en dan kunnen de kasten er worden neer gezet. In elk geval 2 kasten van Gert Admiraal en waarschijnlijk 2 kasten van Ben, die de opleiding voor imker volgt bij Gert.

17 juli 2018,

Vandaag een kleine bezetting van vrijwilligers. Het is duidelijk, dat ook zij op vakantie gaan of een dag uit zijn.

Andre en Ben waren al vroeg aanwezig om verder te werken aan het onderkomen voor de bijenkasten. Ze moeten zelfs van het werk gehaald worden om een kop koffie te drinken met, zoals altijd, wat lekkers erbij.

  

Na de koffie worden de activiteiten voortgezet. Het Uiteraard- mobile wordt vol geladen met materieel en Karel en Piet gaan de gaten in de rondweg vullen.

 

Dick en John gaan aan de gang in de loods. Orde op zaken stellen.

Ik loop het terrein eens rond om wat foto’s te maken. Rond het fort groeit het peen, klaver en zuring volop. Een fraai  gezicht !

  

Op een groot bord staat aangegeven, dat de Stichting de historische sluis en keerkom weer

gaat herstellen. De werkzaamheden zullen spoedig aanvangen.

 

Wat mooi, dat dit mogelijk gemaakt wordt met behulp van de Provincie Noord - Holland, het Waterschap Amstel Gooi en Vecht en Boskalis!

Bijen en bloemen en rupsen

Het eerste dat we gisteren hoorden, was, dat er eikenprocessierupsen waren gevonden op 2 eiken op het terrein. De eiken waren nog helemaal in het blad.

We hebben de eiken bekeken en linten rond de bomen gespannen.

Het stuk hieronder komt van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en milieu)

De eikenprocessierups (Thaumethopea processionea) is de rups van een nachtvlinder. Op een groot aantal eikenbomen in vrijwel geheel Nederland kan men in de maanden mei, juni en juli behaarde rupsen aantreffen. Deze rupsen gaan ‘s nachts groepsgewijs - in processie - op zoek naar voedsel (eikenbladeren); vandaar de naam eikenprocessierups. Na contact met de microscopisch kleine, pijlvormige brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

Hoe voorkomt u ongemak?

Vermijd elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals met vrijgekomen brandharen en lege nesten. Zorg bij een bezoek aan een (natuur-)gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Waarschuw kinderen voor het gevaar van de rups. Kies wanneer het mogelijk is voor een andere route waar geen besmette bomen staan. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. Was zonodig ook kleren (liefst op 60 °C).
Klachten verdwijnen in het algemeen binnen twee weken. Een zachte crème met bijvoorbeeld menthol of een gel van Aloe Vera kan verlichting geven. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts. Als de eikenprocessierups in uw woonomgeving voorkomt probeer te voorkomen dat brandharen of nesten de woning binnenwaaien. Houd zandbakken zoveel mogelijk gesloten en laat geen speelgoed buiten liggen. Houd er rekening mee dat op plaatsen waar eikenprocessierupsen aanwezig waren de brandharen nog geruime tijd (6-8 jaar) voor ongemak kunnen zorgen. Vragen over de eikenprocessierups? Neem contact op met de GGD in uw regio (einde artikel RIVM).

Daarna hebben André en ik de nestkast van de grauwe vliegenvangers bezocht en inderdaad, ze waren uitgevlogen!

Deze foto is van vorige week, alle 5 nog even in de nestkast, de ouders hoorden we in de bomen alarmeren!

Daarna ging André samen met Ben aan het werk om voor de bijen een stevige tafel te maken, waar de kasten op komen te staan en waar ook nog dakbedekking boven komt! Ja, als je gaat graven op Uitermeer, zit er puin of een betonplaat onder de grond en dat was nu ook het geval! Een stevige ondergrond voor de bijentafel.

En we zijn alle mooie bloemen gaan bekijken, Europese berenklauw, cichorei en kaasjeskruid, rondom het fort.

Doordat er zoveel bloemen bloeien, waren er ook veel vlinders en andere insecten. En er vlogen waterjuffers en libellen rond.

Het werk voor deze dag bestond uit het trekken van brandnetels die in de weg stonden!

Het was een mooie werkdag!

Hoe Phoenix uit de as herrijst op Uitermeer

Dit spandoek heb je misschien al zien hangen vanaf de Vecht of op het terrein van Fort Uitermeer. Alle restanten van de brand zijn opgeruimd en zo spoedig mogelijk wordt begonnen met de herbouw van het Paviljoen Uit&Meer!  Op dit moment zijn we druk bezig met onderhoud op het terrein.

Ook in het fort moet het onkruid worden verwijderd.  

Alle vogels in de nestkasten zijn uitgevlogen, de nesten zijn verwijderd. Nu is er alleen nog een nestkast gevuld van de laatkomer, de grauwe vliegenvanger; zo zagen de jongen eruit op 12 juni:

We hoopten nog op tweede legsels, maar tot gisteren, geen succes. Wel hebben we nestkasten bekeken of er nog iets gerepareerd moest worden, dat viel reuze mee, alleen een kapot deksel!

 

Fort Uitermeer bezoeken?

Bezoek Plofhuis7, het cultuurplofhuis op Uitermeer of bezoek Restaurant PorterHouse voor lunch of diner.