100 jaar Russische revolutie, anno 2017!

100 jaar (na) de Russische revolutie

Honderd jaar geleden vond de Russische Revolutie plaats en kwam Lenin aan de macht. Op 12 december 2017 geeft dhr. Dick Salfischberger  een lezing over deze omwenteling met als titel:

"100 jaar Oktoberrevolutie: een geschiedenis van het Sovjet-socialisme."

Wij nodigen u van harte uit om deze lezing(en) bij te wonen.

De lezing begint om 20.00 uur en zal plaatsvinden in Plofhuis 7, het cultuurpodium op Uitermeer.

De toegang is € 4,-- en u krijgt een kop koffie of thee aangeboden.

Drs. Dick Salfischberger studeerde cum laude af als politicoloog aan de Universiteit van Amsterdam en heeft enige jaren als docent aan de UvA gewerkt. Naast docent economie aan het Keizer Karel College is hij sinds 1996 als docent actief voor de HOVO. Hij is met name geïnteresseerd in totalitaire stelsels, de Sovjet-Unie en het Derde Rijk.

Hieronder vindt u de inleidende tekst over het onderwerp.

En brengen waarheen gij niet wilt

Honderd jaar Oktoberrevolutie

In 1917 grijpt Lenin in Rusland de macht en begint hij met de opbouw van een samenleving waarin de mens, na duizenden jaren in de historische nacht te hebben gedwaald, eindelijk zijn lot in eigen handen zou nemen;  als de mens maar begreep hoe de geschiedenis zich met ijzeren noodzaak zou moeten ontwikkelen dan restte niets dan het paradijs, de stralende toekomst lag om de hoek. Lenin was dan de Messias die het Laatste Oordeel in de geschiedenis verkondigde.

Maar al direct na de revolutie neemt Lenin Rusland in een ijzeren houtgreep en zijn er miljoenen doden te betreuren. De intrigerende vraag is dan of Lenin door de omstandigheden gedwongen werd zijn toevlucht tot terreur te nemen of dat deze terreur te verklaren is vanuit de theorie van het socialisme, met andere woorden: is socialisme zonder een vorm van staatsterreur­ denkbaar.

Wat waren dan de praktisch denkbeelden van de marxistische denkers? Had men enig idee hoe de socialistische samenleving moest functioneren? Was de revolutie van Lenin meer dan een in zijn uitvoering afschuwelijk populistisch antwoord op de vragen die met de Franse Revolutie ( de oplossing van het sociale vraagstuk!) en de Verlichting op de agenda van de moderne mens werden geplaatst?­­

Het Sovjet-socialisme was, net als het fascisme- waaraan ook aandacht wordt besteed – een radicale poging het Kwaad te benoemen en te vernietigen. Hoe het Kwaad bestreden diende te worden, dat wisten de communisten vrij goed. Het socialistisch alternatief echter bleek een nachtmerrie en bracht het volk waarheen zij niet wilden.

De collectivisatie van de samenleving, de Goelag, de Tweede Wereldoorlog (de strijd tegen Hitler), Stalin, Chroesjtsjov, Gorbatsjov; de geschiedenis van de Sovjet-Unie: naar de poorten van de hel.

Plofhuis7 bezoeken?

Wil je het cultuurplofhuis op Uitermeer bezoeken?